Vid valet till Europaparlamentet 2014 röstade 51 procent av svenskarna. I Östergötland låg siffran lite lägre (49,5 procent) och i Norrköping ännu lite lägre (46,8 procent). Men flera bedömare tror att det kommer bli fler som röstar detta val.

– Jag tror att det är klimatdebatten, migrationsfrågan och Brexit som gjort att fler är intresserade av rösta, säger Markus Bonekamp från EU-parlamentets kontor i Sverige.

Under måndagen var han i Norrköping och talade på Handelskammaren om EU och EU:s betydelse för Sverige. Han berättade om ett ökat intresse och en ökad kunskap bland svenskar om EU.

– Det är många beslut som påverkar dig som medborgare i din stad. Jag tror att många fler tänker på det och vill påverka. Dessutom tror jag att medvetenheten ökar om att många projekt i Östergötland sker med stöd av EU. Lagstiftningen påverkar också dig. Jag tror också att många funderar kring demokrati och vill stödja den när den hotas av rörelser som inte är intresserade av det, säger han.

För den som inte tycker att den kan tillräckligt om EU ser han att det finns en unik möjlighet just nu att ta reda på så mycket som möjligt.

– Partierna berättar vad de tycker och var de står och som väljare kan du få hur mycket information som helst just nu. Ställ frågor, säger han.

51 procent röstade vid förra valet. Vad blir det nu?

– Jag vill egentligen inte tippa. Men jag sticker ut hakan och säger att det ökar. Mycket tyder på det, säger Markus Bonekamp.