V-försvaret: "Pengar måste sparas"

Vad som sker härnäst är ännu oklart. Men V försvarar beslutet att lägga ned Timmermannen.

Nicklas Lundström (V) och Olle Vikmång (S) delade inte synen på vad man kan spara pengar på.

Nicklas Lundström (V) och Olle Vikmång (S) delade inte synen på vad man kan spara pengar på.

Foto: Carolina Nilsson, Susanna Beskow Norgren

Norrköpings kommun2019-11-13 19:30

V valde att inte gå på Kvartettens linje gällande besparingar på demensvården. Samtidigt anser de det vara rimligt att lägga ner äldreboendet Timmermannen.

– Ja, pengar måste sparas även på äldreomsorgen, det är ett så pass tufft ekonomiskt läge och vi behöver nå en ekonomi i balans, säger oppositionsrådet Nicklas Lundström.

Han menar samtidigt att det inte går att skära mer i demensvården.

– I vårt budgetförslag hade vi tillägget att man skulle äska pengar av kommunstyrelsen. 

Kvartetten menar att även den besparingen är nödvändig.

– Det kan man tycka. Men man måste också se till att få stöd för sin politik i nämnden och där det gäller. Vi är väldigt öppna för att diskutera med kvartetten kring hur vi ska nå någon sorts balans. Men en sådan balans kommer vi inte nå genom att vi ska gå med på alla kvartettens nedskärningar i äldreomsorgen.

Olle Vikmång (S) hade helst sett att alla förslag röstats igenom.

– Vi måste fatta nödvändiga beslut så fort som möjligt. Ju längre vi väntar med beslut, desto större besparingar måste göras. Det är ju inte så att besluten kan verkställas dagen efter vårt möte, det tar ju månader innan det är aktuellt. Det är brådis, under tiden som besluten fattas så tickar miljonerna på.

Vad händer nu?

– Det är lite tidigt att säga något om det. Vi i kvartetten lämnade en reservation mot att förslaget om minskad bemanning inte röstades igenom. I min roll som ordförande kommer jag att skicka en skrivelse till kommunstyrelsen om vad som hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!