I veckan valdes Lars Stjernkvist till ny ordförande för Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation för avfallshantering. Norrköping har på senare tid genomfört en rad större miljöprojekt och organisationen menar i ett pressmeddelande att Lars Stjernkvists bakgrund som kommunpolitiker bådar gott för hans framtid inom organisationen.

– Jag är en praktisk politiker och vill göra saker, Avfall Sverige är en välsmord organisation som driver på utvecklingen, säger Lars Stjernkvist och tillägger att han har följt organisationen genom åren och fastnade för deras konkreta arbete med miljö och avfall.

– Det är ett drömuppdrag om man som jag gillar praktiska och jordnära frågor, säger Lars Stjernkvist.

Avfall Sveriges syfte är att bevaka avfallsbranschen i både Sverige och resten av världen. De representerar även medlemmarna gentemot politiker och myndigheter.

Lars Stjernkvist är sporrad inför uppdraget, som enligt honom inte kommer att innebära några förändringar i hans arbete som förtroendevald i Norrköping kommun.

– Jag har lämnat uppdrag bakom mig, så det fanns tid, säger han.

Han ser den nya uppgiften som en förlängning på arbetet inom kommunstyrelsen och menar att det finns mycket att lära av varandra.

– Det är viktiga frågor på alla plan, att vara involverad på en nationell nivå anser jag gynnar oss lokalt i Norrköping med, säger Lars Stjernkvist.