Så sent som i oktober 2015 invigde Rusta sitt nya centrallager i Norrköping. En satsning på över en halv miljard kronor. Redan vid invigningen flaggade man för att man snart skulle behöva bygga ut.

Så blev det. 2017 inleddes en stor utbyggnad som stod klar i slutet av 2018.

– Men nu bygger vi ut igen. Vi håller redan på att bygga en ny så kallad högdel bredvid den som redan finns, säger Göran Westerberg, som är vd för Rusta.

Artikelbild

| Rustas vd Göran Westerberg och kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist samtalar ute på lagret.

Innan den här utbyggnaden förfogade man över 120 000 kvadratmeter och nu utökar man med ytterligare 8 000 kvadratmeter.

I den nya lagerdelen som nu byggs kommer det att finnas plats för 57 000 pallar och de betjänas av åtta stycken automatiska högkranar.

Men redan nu vet man att även den utbyggnaden inte blir tillräcklig för det expansiva företaget.

– Rustas grundare Anders Forsgren och Bengt-Olov Forssell var tillsammans med mig och träffade företrädare för Norrköpings kommun förra veckan, säger Göran Westerberg.

Artikelbild

| Utbyggnaden av ett nytt höglager har redan startat.

– Det vi gjorde då var att teckna ett avtal om att köpa ytterligare mark i anslutning till vårt centrallager här i Norrköping.

Markytan är på totalt 120 000 kvadratmeter och där ska ett nytt lager på cirka 60 000 kvadratmeter byggas.

Artikelbild

| Till höger i bild ses stommen till det nya höglagret som ska rymma 57 000 pallplatser.

– Just nu har vi 145 varuhus som ligger i Sverige, Norge och Tyskland. Alla varor som säljs där passerar genom lagret här i Norrköping.

– Det handlar om enorma volymer. I dagsläget kommer det hit cirka 14 000 containrar med varor varje år.

Artikelbild

| På ritningen ses den nya tomten som köps, längst upp till vänster i bild.

Nu har man köpt tomten så kan man starta projekteringen av den nya lagerbyggnaden. Byggstart för den räknas någon gång under nästa år och så tar det cirka 1,5 år att bygga lagret.

Kommer det här att innebära nya jobb till Norrköping?

Artikelbild

| Logistikchef Magnus Hallin, vd Göran Westerberg tillsammans med Lars Stjernkvist och samhällsbyggnadsdirektör Hans Revenhorn.

– Som det är i nuläget är vi cirka 300 anställda här i Norrköping. Om man ser fem år framåt så är vi säkerligen att vara det dubbla, 600 anställda då, säger Göran Westerberg.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist är belåten.

Artikelbild

| Rustas lager på Händelö är minst sagt enormt. Här är tusentals stolar klara för leverans.

– Dels har vi fått 300 nya jobb till Norrköping, dels så skickar det signaler till andra företag. När så här stora privata företag etablerar sig så här så drar de med sig andra, säger han.

– När andra företag ser att ett företag som Rusta tror på Norrköping, och ser möjligheterna att utvecklas här, då ger det följdeffekter. Rusta har utan tvekan bidragit till att vi på senare år har haft den bästa utvecklingen på arbetsmarknaden i modern tid.