Så reagerar de på det planerade bygget

Industriområdet i Klinga är glödhett redan innan det finns en detaljplan för området.

Tänkt skiss över hur Klinga verksamhetsområde kan se ut fullt utbyggt.

Tänkt skiss över hur Klinga verksamhetsområde kan se ut fullt utbyggt.

Foto: Norrköpings kommun

Norrköpings kommun2019-11-18 06:00

I förra veckan skickade Norrköpings kommun ut ett pressmeddelande där man berättade att fastighetsbolaget Slättö investerar i Klinga. Det sker genom att Slättö förvärvat hälften av det bolag som redan tingat den aktuella marken genom ett så kallat markanvisningsavtal.

– För Norrköpings kommuns del ändrar affären inte någonting, vi har en oförändrad avtalspart, säger Hans Revenhorn, samhällsbyggnadsdirektör, och förklarar pressmeddelandet om affären mellan två företag med att det finns ett allmänintresse för utvecklingen i Klinga.

Avtalspartnern är Logistikfastigheten i Norrköping AB, som genom avtalet har rätt att köpa 220 000 kvadratmeter verksamhetsmark i Klinga för 22,5 miljoner kronor.

I pressmeddelandet skriver kommunen också att "detaljplanen för fastigheten om drygt 22 hektar, del av fastigheten Borg 17:6, har nyligen passerat samråd och beräknas vinna laga kraft under det första halvåret 2020."

Både privatpersoner och myndigheter har yttrat sig över planerna. Försvarsmakten och Norrköping Airport har inga invändningar mot förslaget till detaljplanen. Trafikverket tycker att det vore lämpligt att bygga cykelväg från Klinga till Klockaretorpet för att gynna arbetspendling med cykel.

Östgötatrafiken tycker det är ett intressant förslag som öppnar för utökad verksamhet och många nya arbetstillfällen. Men för att kollektivtrafiken i området ska kunna utvecklas förväntar sig Östgötatrafiken en fördjupad dialog kring planprogrammet, något de anser saknats hittills.

I förslaget till detaljplan är 15 procent av området avsatt för plantering av träd. Något Nodra reagerat på. I sitt yttrande skriver de att det är viktigt att ytan förblir genomsläpplig och att bestämmelsen därför behöver ändras från träd till grönyta.

Länsstyrelsen anser att det bör utredas hur mycket buller som kan bli från industriområdet. De tycker också att planen skulle tjäna på en förklaring till varför inga alternativa platser till Klinga utretts.

Samtliga hushåll i Klinga har gått samman i Klinga samverkan. De dömer ut förslaget och menar att det vore "en barbarisk handling" av kommunen att förstöra marken i Klinga. De anser bland annat att storskalig logistikverksamhet inte lämpar sig intill ett vattenskyddsområde nära Glans inlopp. Inte heller att det passar i det kulturhistoriskt präglade landskapet och att jordbruksmarken som ska tas i anspråk kommer att bli förstörd för all framtid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!