Politikerna: Varje dag som går kostar pengar

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) får gripa in när politikerna i vård- och omsorgsnämnden inte kommer överens om sparförslagen inom äldreomsorgen.

Lars Stjernkvist (S) och Olle Vikmång (S) menar att oenigheten kostar pengar för skattebetalarna.

Lars Stjernkvist (S) och Olle Vikmång (S) menar att oenigheten kostar pengar för skattebetalarna.

Foto: Magnus Andersson, Fredrik Jonson, Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-11-22 20:00

I vård och omsorgsnämnden har Vänsterpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna stoppat förslaget att minska antalet tjänster inom demensvården. Enligt förslaget skulle 42 miljoner kronor sparas genom att motsvarande 87 heltidstjänster tas bort nästa år.

– Vi kommer inte passivt att se på hur beslut blockeras så att besparingar inte kan genomföras. Varje dag som går utan beslut innebär att underskottet ökar, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Vänsterpartiet vill begära mer pengar av fullmäktige för att klara demensvården. Moderaterna vill avvakta till december med beslut då de ska lämna sitt eget budgetförslag. Sverigedemokraterna har inte lämnat något eget förslag, men ställt sig bakom M:s linje att avvakta med beslut till december.

Nämndens ordförande, Olle Vikmång (S), säger att för varje månad som går utan beslut ökar nämndens underskott med fem miljoner kronor, en tolftedel av det totala sparbetinget på 66 miljoner kronor

I förra veckan vände han sig därför till kommunstyrelsen för att informera om läget.

Efter det har Lars Stjernkvist inlett samtal med oppositionen. 

– I det här läget tänker jag inte göra mer än att samtala med övriga partiers företrädare. Vi är inte framme vid att låta frågan gå till kommunfullmäktige. Vi ska ha förtroende för att nämnderna kan fatta beslut om sina egna budgetar, tycker Lars Stjernkvist.

I september kom samtliga partier överens om att budgetarbetet skulle komma igång så tidigt som möjligt för att snabba på beslut om neddragningar som tar tid att genomföra och därmed bidrar till ett ökat underskott. 

Enligt Olle Vikmång blockerar M nödvändiga beslut trots den gjorda överenskommelsen.

– Vi har haft långtgående diskussioner i nämnden där Moderaterna gjort klart att de har alternativa lösningar, men att de vill vänta till december med att presentera dem. Nu väljer de att blockera ett beslut utan något eget förslag till lösning eller ännu värre, att ha ett förslag som man väljer att inte presentera. Det agerandet vänder jag mig emot, mer än något annat.

Olle Vikmång räknar med att ingen tillsvidareanställd ska behöva sägas upp om sparförslaget går igenom. 

– Vi räknar med att ingen tillsvidareanställd ska behöva sägas upp. Vakanser som i dag täcks av vikarier och timanställda ska täckas upp av tillsvidareanställda.

– Moderaterna har haft hela hösten på sig att presentera alternativa förslag till hur nämnden ska spara pengar. Jag är genuint intresserad av att höra deras, förslag säger Olle Vikmång (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande.
– Moderaterna har haft hela hösten på sig att presentera alternativa förslag till hur nämnden ska spara pengar. Jag är genuint intresserad av att höra deras, förslag säger Olle Vikmång (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!