Tillsammans med jul och påsk är midsommar en av de mest trafikintensivaste helgerna på året.

– De stora resdagarna över lag har vi ökad trafikbevakning, säger trafikpolis Andreas Englund.

– Under till exempel midsommar så vill vi vara så synliga som möjligt för att ta ned stressen bland bilisterna. Sedan har vi givetvis hastighetsövervakning på framförallt de stora vägarna genom länet, fortsätter Englund.

Han nämner E22 som en vägsträcka där det ofta blir oerhört mycket trafik under midsommarhelgen. Många stockholmare och östgötar rör sig mot Öland för att fira midsommar. Dessvärre blir det ofta köer vid flaskhalsar som till exempel Söderköping.

– Då är det vikigt att vi är där och är synliga så att folk inte tappar humöret i köerna och gör några dumheter i trafiken.

Många som har långt att köra till sitt midsommarfirande kör alldeles för långa sträckor utan att ta rast.

– Det är viktigt att rasta med jämna mellanrum. Åker man lite tidigare så hinner man gott och väl med det.

– Många bilister är tyvärr uppstressade i trafiken. Man ska absolut hinna fram till ett visst klockslag. Men hamnar man i en bilkö så är det inte mycket att göra, bara att gilla läget.

I Östergötland är det främst E4 och E22, i viss mån även riksväg 35 och 55, som är hårdast trafikerade under midsommarhelgen.

Från polisen räknar man med att trafiken kommer att vara som mest intensiv på torsdagseftermiddagen och kvällen samt på söndagskvällen.