Planen: Så blir det nya bostadskvarteret

Efter åtta långa år är detaljplanen för bostäder på Smedby IP på väg att antas.

Så här planerar bostadsbyggarna Grundingen för Smedby IP i framtiden. Detaljplanen tas upp för antagande i samhällsplaneringsnämnden på tisdagen.

Så här planerar bostadsbyggarna Grundingen för Smedby IP i framtiden. Detaljplanen tas upp för antagande i samhällsplaneringsnämnden på tisdagen.

Foto: Grundingen

Norrköpings kommun2019-11-12 06:00

Den nya detaljplanen för Smedby IP omfattar utöver bostäder och förskola även en kommunal park. Det ska också anläggas en ny lokalgata samt en gång- och cykelväg. Närheten till skogen och naturen ska förstärkas av lummiga trädgårdar som vetter mot varandra.

Planområdet omfattar drygt tre hektar och består huvudsakligen av gräsplaner. Marken avses användas för två områden med blandad bebyggelse. Den norra delen består av lägre och tätare radhus, parhus och friliggande hus. I den södra delen planeras för flerbostadshus och förskola.

Totalt planeras för cirka 35 bostäder i form av radhus, parhus och villor samt 150 bostäder i flerfamiljshus. 

– I likhet med Lindö och Krokek är Smedby attraktivt. Många vill bo kvar här även när de blir äldre eller skiljer sig. Därför passar det bra med olika bostadstyper, säger Reidar Svedahl (L), samhällsplaneringsnämndens ordförande, inför sammanträdet den 12 november.

Det var 2011 som dåvarande stadsplaneringsnämnden beslutade att upprätta en ny detaljplan för Smedby IP.  När Smedby AIS flyttat till den nya anläggningen vid Kungsängenområdet fanns det plats för att bygga bostäder vid den gamla idrottsplatsen.

Planarbetet godkändes 2013. Året efter arbetades planförslaget om då man insett behovet av en ny förskola i området. Under sommaren 2018 var detaljplanen ute på samråd. Nu, efter åtta år, är det dags för samhällsplaneringsnämnden att ta upp detaljplanen för antagande.

– Åtta år är en väldigt lång tid, det hinner fattas nya beslut under den tiden. Den här processen har ju tagit mycket längre tid än vanligt, säger Svedahl.

Vägen har inte bara varit lång – den har varit kantad av kritik från boenden i området, som bland annat oroat sig för förtätningen och sättningar i sina hus i samband med bebyggelse.

– Är det något jag lärt mig så är det att bygger man mycket nära många, så blir det många synpunkter. Men fördelen med en lång process är att det leder till bra beslut. Många har fått komma till tals, planen har gjorts om och slutresultatet kan därmed accepteras av många.

Nämnden kommer med största säkerhet anta detaljplanen, men det dröjer innan det första spadtaget i marken. Enligt den preliminära tidsplanen kan byggstart av bostäderna och förskolan ske först efter 2021.

– Politiskt sett tror jag inte det finns någon större oenighet, men jag är rätt så övertygad om att privatpersoner kommer att överklaga detaljplanen, säger Reidar Svedahl.

Det var för åtta år sedan som dåvarande stadsplaneringsnämnden började planprocessen. Byggstart blir tidigast år 2022.
Det var för åtta år sedan som dåvarande stadsplaneringsnämnden började planprocessen. Byggstart blir tidigast år 2022.
Karta: Smedby IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!