Plan B blev Plan A när Jonas startade eget

"För att driva ett företag måste du förstå vem du är och älska det du gör", säger Jonas Holmqvist som driver bolaget Filmvision.

I framtiden skulle Jonas Holmqvist också vilja jobba med spelfilm. Det ligger liksom i linje med hans filmintresse..

I framtiden skulle Jonas Holmqvist också vilja jobba med spelfilm. Det ligger liksom i linje med hans filmintresse..

Foto: Roland Klinga

Norrköping2019-11-12 20:30

Vi träffas i lokalerna nära Kungsgatan. Nästan granne med Arbetets Museum. Jonas Holmqvist delar lokal med flera andra företag i den kreativa branschen. Han kom till lokalerna för ungefär sex månader sedan. 

– Det är lite mindre än där jag satt förut. Men det är roligt att dela lokaler med andra, säger han.

Jonas Holmqvist kommer ifrån Hållnäs i Norra Uppland. Det ligger i Tierps kommun. Han är uppvuxen i en småföretagarfamilj och jobbade som säljare i en färgbutik innan han flyttade till Norrköping 2007.

– Jag ville så mycket mer. Därför var det nödvändigt att flytta och när jag såg att det fanns en utbildning i Norrköping där film var en viktig del sökte jag. Jag har alltid vetat att jag vill jobba med film, säger han.

Och det är film som han jobbar med i dag. Med det egna företaget Filmvision. Ett företag som han egentligen redan startade när han pluggade. 

– När jag blev färdig med mina studier fick jag inga jobb. Jag sökte överallt. Även utomlands. Men jag fick inget napp. Så jag hamnade på ett logistikföretag. Där gick det väl bra först. Men när jag inte fick den tjänst man lovat mig kände jag att jag måste säga upp mig. Att driva eget hade varit Plan B för mig. Nu blev det den enda planen. Plan A. Så här i backspegeln är jag glad att det blev så. Det här var 2014, säger han.

Under sin tid på logistikföretaget hade han börjat spara pengar för att kunna satsa på sitt eget företag. Han tog den summan och började jobba med sin dröm. 

– Jag hade egentligen inget val. Det fanns ingen möjlighet att vara kvar där och jag visste att om jag ska må bra var det här vad som krävdes. Att få styra över mitt liv. Det är viktigt och har blivit viktigare för mig. Friheten när du är egen är något som gör att jag mår bra, säger Jonas Holmqvist.

Hans företag jobbar mycket med reklamfilm. Från idé till färdig produkt. Mycket handlar om att lyfta kundernas egna varumärke. Han har också en podcaststudio. Han räknar också upp en massa andra saker han också vill göra och har börjat med. Det handlar om det där om att inte lägga alla ägg i samma korg. Jonas Holmqvist tror att hans egna företagande har utvecklat honom som människa. Han tycker att han känner sig själv mycket bättre nu.

– Det finns en massa saker jag vill göra och gör. Men ibland vet jag först när det dyker upp. Jag gillar att ta mig utanför min bekvämlighetszon och pröva. Det handlar om att tro att du klarar av det. Och det gör du oftast, säger han.

Självförtroende alltså. Men när har det varit tufft för dig som egenföretagare?

– Första åren var slitiga. Det tar tid att bygga upp en verksamhet. Är det ingen som vet vem du är kommer ingen att köpa något. Och det går aldrig att skylla på någon annan om det går bra eller inte. Det är alltid ens eget fel om något inte funkar. Nu har jag ett kontaktnät. Har börjat lära mig att ta betalt. Att se vilket mitt värde är. Jag har även lärt mig att säga nej. Det är saker du får med erfarenheten, säger han.

Hur var det slitigt?

– Fysiskt, mentalt, andligt, ekonomiskt och relationer. Det är en enorm utmaning att driva eget. Sen kan det vara enklare saker som att du lägger ned tid och möda på ett uppdrag och du bokar möten. Sen bokar folk av eller dyker inte ens upp. Jag tror att jag har blivit bättre på att gå på magkänslan inför en ny möjlig kund, säger han.

Jonas Holmqvist ser Norrköping som den filmstad den vill vara. Men konkurrensen är stenhård.

– Jag gillar det. Det finns massor av talang här och flera filmproduktioner är igång just nu. Ekonomiskt stöd från kommunen finns, mer än så vet jag inte riktigt. Det märks nog hos dom som söker pengar därifrån hur det funkar. Jag söker inte. Men jag vet att filmfonden har satt flera projekt i rullning.

Han har några konkreta råd till den som funderar på att starta eget. Han menar att det handlar om att känna sig själv. Och om tro på sin idé till 100 procent.

– Jag tror att det är bra att sätta sig ned och verkligen fundera på vad du är bra på. Och om att ställa frågan "Passar det här för mig?".

Och framtiden?

– Jag vill förstås ha ett ännu mer välmående företag, med fler kunder. Inom ett par år skulle jag också vilja anställa och skapa ännu fler arbetstillfällen.

Fotnot: Har du tips på någon annan som också hoppat av sitt jobb för att satsa på sitt eget? Hör av dig till oss på tipsa@nt.se. Gärna med lite bakgrundsinformation om vad personen gjort tidigare och vad den gör nu.

En av alla saker som Jonas Holmqvist är inblandad i är produktion av podcast och hjälp med att distribuera den.
En av alla saker som Jonas Holmqvist är inblandad i är produktion av podcast och hjälp med att distribuera den.
Filmvision

Grundades redan 2009 som ett enskilt företag när Jonas Holmqvist studerade.

Först 2014 började han jobba på allvar med bolaget.

Han är i dag bolagets ende anställde.

Omsättningen ligger på ungefär 500 000 kronor om året.

Enligt beskrivningen av företaget sysslar man med videoproduktion, uthyrning av videoutrustning och konsultarbete inom mediabranschen.

Kunder är ofta andra företag som vill ha hjälp med att marknadsföra sig själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!