Undan för undan har Vikbolandsavdelningen inom Nationella viltolycksrådet byggt upp en fungerande eftersöksorganisation som är redo närhelst det inträffar en viltolycka på Vikbolandet. Målsättningen är att kunna påbörja eftersöksjakten efter det, eventuellt, skadade viltet inom en timme efter olyckstillfället. Ju tidigare eftersöket kommer igång, desto större är chansen att det lyckas.

– Det kräver ständig träning, säger Lasse Malm på Vikbolandet som tillsammans med kollegan Gösta Brunell har varit drivande i frågan under många år.

– Samspelet med hunden är avgörande. Man kan jämföra det med en vinnare i Lidingöloppet. Utan fortsatt träning blir det ingen seger även nästa år.

Artikelbild

| Hund- och jaktintresse är, närmast, en nödvändighet för den som jobbar méd eftersök. Som hos (från vänster) Håkan Borén, Lasse Malm och Gösta Brunell.

I år har två älgar, två vildsvin och 15 rådjur körts på vägarna på Vikbolandet. Det finns således att göra för de sju fullt utbildade eftersöksjägarna i området och både Lasse Malm och Gösta Brunell ser gärna att yngre krafter är redo att ta över så småningom. Så tycks också vara fallet.

– Vi har haft regelbundna träningar under hela våren och som mest har vi haft runt 25 deltagare. Riktigt roligt. Engagemanget är stort här ute och samarbetet med markägare och jakträttshavare har också varit mycket gott. Alla gynnas av bra samverkan, säger Gösta Brunell.

– Sedan är det förstås inte säkert att alla vill bli eftersöksjägare. Men vi har kanske i alla fall väckt ett intresse.

Det knappa 20-talet viltolyckor som inträffat hittills i år, betraktar Lasse Malm som en "bra" siffra.

Artikelbild

| Håkan Borén försvarade nyligen sin KM-titel.

– Vikbolandssidan på nätet fungerar på ett bra sätt, säger han.

– Så fort det har gjorts viltobservationer i närheten av vägarna larmas det på sidan. Folk är observanta. Det har fått ned antalet olyckor.

Artikelbild

| Trion Håkan Borén (till vänster), Lasse Malm och Gösta Brunell (till höger) gläds åt ett ökande intresse för eftersöksutbildningen.

En av eftersöksjägarna på Vikbolandet är Håkan Borén. Han försvarade också nyligen sin kretstitel i viltspår tillsammans med en av sina hundar och är starkt engagerad i eftersöksjakten.

– Vi gör det för djurens skull, konstaterar han.

Artikelbild

| På väg genom skogen efter ett trafikskadad djur. Lasse Malm tar täten.

– Det är inte meningen att vi ska ha en massa påkört vilt liggande ute i skogarna. Det är viktigt att vi snabbt kan spåra upp djuren efter en olycka. Men det krävs mycket träning om man ska klara uppgiften på så kort tid som vi önskar. Jag har passande hundar för ändamålet. Det brukar vara individuellt. De här hundarna passar utmärkt för min del.