S:t Johannes kyrka stod färdig 1906 och ersatte då sin mera centralt placerade föregångare som i sin tur förvandlades till Hörsalen.

– Nu håller den för de kommande 50 åren, säger Kerstin Holmberg, fastighetschef inom Svenska kyrkan i Norrköping, när hon tar en sista runda i S:t Johannes innan nyinvigningen.

Eftersom S:t Johannes redan genomgått flera förändringar genom åren, små som stora, har friheten i renoveringsarbetet nu varit förhållandevis generös.

Artikelbild

| Nyrenoverat. Nu öppnar S:t Johannes kyrka igen. Svenska kyrkans fastighetschef Kerstin Holmberg kollade in de sista förbättringarna tillsammans med vaktmästaren Gerth Sköld (till vänster) och församlingsherden Peter Le Clercq.

– Byggnaden är givetvis skyddad men det finns redan så många årsringar här inne att möjligheterna är större jämfört med exempelvis Matteus. Den ska vi troligen ta oss an invändigt härnäst. Men där är det mycket man inte kan röra. S:t Johannes har rörts flera gånger, säger Kerstin Holmberg.

Åtgärderna som är mest uppenbara för besökaren är den handikappanpassade entrén, en handikapptoalett i en ny tillbyggnad samt de uppvärmda kyrkbänkarna. Vattenburen värme under bänkarna sörjer för att ingen behöver frysa när gudstjänsten drar ut på tiden. Handikapptoaletten får också en särskilt status med det bevarade kyrkfönstret över handfatet. Stroslaget. Förbättringarna signalerar att det ska vara lättare för alla att ta sig till kyrkan plus att det ska vara bekvämare att visats där. Dock är det tänkta stålräcket till handikappentrén försenat från England och anländer inte förrän nästa vecka. En träkonstruktion löser situationen för tillfället.

– Vi vill vara en kyrka för alla, konstaterar församlingsherden Peter Le Clercq.

– Samtidigt känns det väldigt bra att vi äntligen kan öppna kyrkan igen. Det är efterlängtat, har jag förstått. Visserligen har det fungerat bra med att ha gudstjänsterna i församlingshemmet. Men här inne är det givetvis en helt annan sak och nu kan vi öppna upp för dop, bröllop och begravningar igen. Många av våra församlingsmedlemmar använder också kyrkan för privat andakt. Tänder ett ljus och så. Det har inte varit möjligt under det senaste året.

Artikelbild

| Stiligt. Det ena kyrkofönstret (till höger) utgör nu ett stilrent inslag i handikapptoaletten.

S:t Johannes kommer dock att fortsätta att hålla stängt under dagtid i veckorna i ytterligare någon månad. Först då är renoveringen avslutad.

En stor del av kyrkans golv har också bytts ut. Det förorenade och illaluktande 70-talsvirket i bjälklaget har plockats bort och ovanpå det vilar nu ett kalkstensgolv i hela kyrkan och inte, som tidigare, bara i bänkkvarteren.

Artikelbild

| Inte klart. Det riktiga stålräcket till handikapprampen har ännu inte anlänt från England. En trävariant ersätter så länge.

– Ett evighetsmaterial. Men det ska inte poleras. Det räcker med såpa och ljummet vatten. Det är viktigt med patina, påpekar Kerstin Holmberg.

Hon får medhåll av kyrkvaktmästaren Gerth Sköld:

Artikelbild

| Harmoni. Den nya gyllengula väggfärger lyfter fram de vinröda träsnickerierna bättre än tidigare.

– Många skräms av blanka golv. De ser hala ut.

Överhuvudtaget ger "nya" S:t Johannes ett tydligare, renare och stramare intryck än tidigare. Taket är nytvättat och väggarna är målade i en gyllengul nyans som går bra ihop med de vinröda träsnickerierna.

Artikelbild

| På bänken. Kerstin Holmberg vid en av de kyrkbänkar som numera är uppvärmda.

– Mer harmoniskt än tidigare. Det var spretigare förr. Tre-fyra olika färger räcker. Det är då man upplever lugnet. För många detaljer i olika kulörer ger bara ett rörigt intryck.

Under de senaste åren har kyrkorna i Norrköpings renoverats utvändigt. Det arbetet är nu avslutat –  Matteus var sist 2016 – och insatserna flyttas istället inomhus. S:t Johannes kyrka är först ut – och här behöver inte organisten längre vara rädd för att putsen ska lossna från väggarna när det "dras på".