Oppositionen kritisk till nedläggning

Förslaget om besparingar inom äldrevården skickades tillbaka eftersom nämnden ansåg att det skulle vara svårt att få majoritet. Oppositionen håller med om att det var rätt.

Anna Sotkasiira Wik (M) vill inte stänga platserna på Timmermansgatan 62.

Anna Sotkasiira Wik (M) vill inte stänga platserna på Timmermansgatan 62.

Foto: Annica Hesser

Norrköpings kommun2019-10-17 18:40

Framförallt är det förslaget om att stänga äldreboendet på Timmermansgatan 62 det finns åsikter om. 29 platser skulle flyttas samtidigt som nio särskilda boendeplatser och 14 korttidsplatser skulle avvecklas. 

– Vi är absolut emot en nedläggning. Korttidsplatserna är visserligen inte lagstadgade men risken om de tas bort är att det krävs mer resurser i hemtjänst och hemsjukvård. Bara för att man sparar i en ände betyder inte det att det inte blir kostnader i andra, säger Anna Sotkasiira Wik (M), andre vice ordförande i nämnden.

Även SD är emot att boendet stängs.

– Det är svårt för oss att förhålla oss förslaget då det är utifrån Socialdemokraternas budget och inte vår. Vi vill satsa på effektivisering av saker i stället för nedskärningar, säger Darko Mamkovic.

Han kan dock ställa sig bakom förslaget om nedläggning av tillagningsköket, om lokalen sedan nyttjas på annat sätt. Moderaterna vill se över förslaget en gång till.

– När det gäller köket behöver man titta på hela enheten igen. Vi förstår allvaret och att nedskärningar behövs men vi tror att det kan finnas andra alternativ, som att titta på effektivisering inom hemtjänsten, säger Sotkasiira Wik.

Mia Sköld (MP) säger att de hade ställt sig bakom Kvartettens förslag  om de hade suttit i nämnden.

– Pengar måste sparas och om tjänstemännen har kommit fram till att dessa lösningar är de bästa får vi helt enkelt lita på dem, säger hon.

Darko Mamkovic (SD) som har svårt att ta ställning till förslaget då det inte stämmer överrens med SD:s budgetförslag.
Darko Mamkovic (SD) som har svårt att ta ställning till förslaget då det inte stämmer överrens med SD:s budgetförslag.
Karta: Timmermansgatan 26
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!