När Industrilandskapet var byggarbetsplats

Ett bortglömt men välbevarat fotoalbum visar när Industrilandskapet var en stor byggarbetsplats. Förre teaterchefen tog bilderna.

Strömmen torrlades när Industrilandskapet skulle bevaras. Bilden är från 1991.

Strömmen torrlades när Industrilandskapet skulle bevaras. Bilden är från 1991.

Foto: Lars Gerhard Norberg

Norrköpings kommun2019-11-11 19:00

Numera tar vi Industrilandskapet för givet som en av Norrköpings ledande attraktioner. Men det är inte särskilt länge sedan hela Industrilandskapet var en enda stor byggarbetsplats. Något som de här bilderna tydligt vittnar om.

Bilderna är tagna av Lars Gerhard Norberg i början av 1990-talet. Så dags hade han rundat av sin yrkeskarriär och många minns honom säkert som tillförordnad chef för Östgötateatern under 1981. Han hade tagit över teaterskutan efter de stormiga åren med Gun Jönsson och lotsade verksamheten vidare med stadig hand innan Lars-Erik Liedholm tog över som Östgötateaterns chef.

Som pensionär besökte Lars Gerhard Norberg ofta Industrilandskapet runt åren 1989–94. Han hade sin kamera med sig och dokumenterade områdets förvandling från ett slitet, slutet och nedlagd industriområde till en kulturhistorisk skatt för allas trevnad och trivsel. Ett värdefullt och spännande tidsdokument. Lars Gerhard Norberg gick ur tiden 1996 och hans fotoalbum blev liggande hemma i en bokhylla.

Nu har hans änka Ingrid Norberg, som var chef för Norrköpingsrummet på stadsbiblioteket under 17 år, bestämt sig för att låta bilderna nå ut till en större krets av betraktare. Den vägen hamnade bildsamlingen hos Starenredaktören som nu publicerar ett par av bilderna i vår serie NT Nostalgi.

Facebookgruppen NT Nostalgi fortsätter att locka nya medlemmar i hög takt. Tvåtusenvallen sprängdes i dagarna och vi siktar högre.

Det är inte länge sedan Industrilandskapet var en enda stor byggarbetsplats.
Det är inte länge sedan Industrilandskapet var en enda stor byggarbetsplats.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!