Två olika tillslag genomfördes. Vid båda hittades stora mängder växter som visade sig vara cannabis. Vid det andra tillfället – i juni 2018 – hade odlingen växt och 52 plantor kunde beslagtas. Över 3,4 kilo cannabis skulle ha kunnat framställas av dessa, menade åklagaren.

I en kyl hittades ett glasspaket fyllt med marijuanablad och på andra platser i huset fanns bland annat frön, sticklingar och torkade växtdelar.

Vid rättegången erkände både den 49-åriga modern och den 26-åriga sonen och beskrev hur de använde lampor för att ge odlingen ljus och värme. De ska även ha odlat chili och paprika i bostaden.

Anledningen till att de hade startat odlingen var för att använda drogen mot depression – något som de båda från och till hade problem med, enligt sonen.

Modern berättade att de både "äter och dricker cannabis". Framställningen skulle ha enbart ha skett för eget bruk.

Både mor och son förekommer under ett antal avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare. Nu döms de till åtta månaders fängelse vardera.

Utrymmet för en icke frihetsberövande påföljd är "nästintill obefintlig", slår tingsrätten fast i sin dom.

Beslagtagen narkotika och emballage förverkas. Modern ville ha tillbaka lamporna som polisen tagit, men hänvisning till att de även användes som uppvärmning i huset. Det hörsammades dock inte. De "behöver förverkas för att förebygga brott", skriver tingsrätten.

LÄS MER: Polisen upptäckte odlingen av en slump