Miljonstödet räddar kulturprojektet i stan

6,9 miljoner kronor över tre år bäddar för fem nya halvtidscoacher. Utan de pengarna var projektet på Stage Skandia allvarligt hotat.

Musikalen "The Quiet" på Stage Skandia.

Musikalen "The Quiet" på Stage Skandia.

Foto: Sara Segraeus

Norrköpings kommun2019-09-20 21:00

Glädjen var stor efter beskedet att Kulturskolans projekt kan fortsätta. "Där vänskap och kultur skapas" startades 2018 i samarbete med Norrköpings fritidsgårdar.

Tanken var att skapa en kreativ mötesplats för unga från stadens alla bostadsområden med intresse för musik, teater, dans och poesi. Platsen är den tidigare Skandiateatern på Drottninggatan.

– Nyligen kom ett hundratal ungdomar till en poesikväll. Det är helt underbart hur unga engagerats när de fått stöd att arrangera det de vill, säger Hans Eriksson, verksamhetschef på Kulturskolan.

– Jätteroligt. Det här har verkligen blivit en lyckad verksamhet, tycker Olle Johansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Stage Skandia syftar också till att öga integrationen i Norrköping, att skapa delaktighet.

– Vi ser hur varje individ som deltar växer och hur ungdomarna tillsammans utvecklar Stage Skandia, säger Hans Eriksson.

Det fanns en stor oro för att projektet inte skulle kunna fortsätta.

– Vi har varit oroliga. Nu kan vi köra vidare i tre år till och skapa möjligheter för ytterligare fortsättning. Det är verkligen fantastiskt. Tanken är att anställa fem unga vuxna som coacher på halvtid, berättar Hans Eriksson.

Arvsfonden fördelar intäkter från arv där den avlidne inte efterlämnat närstående eller testamenterat egendom till någon annan. Under 2018 betalade Arvsfonden ut 647 miljoner kronor till olika ideella projekt över hela Sverige.

Centro Cultural Bolivia visade folkdansen caporales.
Centro Cultural Bolivia visade folkdansen caporales.
Karta: Skandiateatern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!