M: "Varenda konto behöver granskas"

Moderaterna i vård- och omsorgsnämnden har bidragit till att beslutet om neddragningen av närmare 90 tjänster inom vård- och omsorg skjutits fram till december.

Anna Sotkasiira Wik (M) vill vänta med att ta beslut om hur pengar kan sparas.

Anna Sotkasiira Wik (M) vill vänta med att ta beslut om hur pengar kan sparas.

Foto: Annica Hesser

Norrköpings kommun2019-11-22 20:00

Moderaterna vill avvakta till vård- och omsorgsnämndens decembermöte med beslutet om hur resterande 42 miljoner kronor ska sparas till nästa års budget. Det är då hela budgeten för vård- och omsorgsnämnden ska klubbas.

– Man kan inte bara ta fram tre förslag utan måste se till helheten. Det behövs en ordentlig genomgång av ekonomin, varenda konto behöver granskas, säger Anna Sotkasiira Wik (M), andre vice ordförande i nämnden.

Nämndens ordförande Olle Vikmång (S) har kritiserat Moderaterna för att blockera den styrande Kvartettens förslag på besparingar utan att ha några egna förslag att komma med. Något som han menar får till följd att underskottet ökar varje månad som beslutet försenas.

– Självklart tycker han att vi blockerar. Men vi har en hel del färdiga förslag men vi vill presentera en helhet vid budgetmötet. Det är viktigt att både ha perspektiv på nästa års budget men även på längre sikt, över flera år.

Anna Sotkasiira Wik nämner administrationen som ett område där det kan vara möjligt att göra besparingar.

– Man behöver se över möjligheterna att spara på andra nivåer än på undersköterskor. Till exempel har vård- och omsorgskontoret inrättat en egen bemanningsgrupp när det finns ett centralt personalkontor. Det behöver utredas om det verkligen behövs på båda ställena eller om frågorna kan skötas av det centrala personalkontoret, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!