För några år sedan öppnade Etcetera sopplunch designbutik som är Ana och Maja Bohlemarks butik. Här trängs nytt och gammalt och här serveras vegetariska soppor till lunch i vardagsrumsmiljö.

– Vi driver butiken tillsammans och lagar sopporna ihop och vi får ofta frågor från våra gäster om vad sopporna innehåller, säger Ana Bohlemark. Tanken på en receptsamling har väl funnits och i våras föll bitarna plötsligt på plats när en av våra stamkunder förklarade att han ville vara med och göra vår bok.

Ana Bohlemark var först lite skeptisk, men när processen rullade på var det bara att kavla upp ärmarna i köket och börja skriva ned alla recept ordentligt. Ana Bohlemark och dottern Maja Bohlemark är vana att laga 40 sopportioner åt gången men det fungerar ju inte i en receptbok. Köket de använder finns på Waldorfskolan i Norrköping där de varje skoldag lagar mat till eleverna.

Artikelbild

| Soppkockarna. Maja Bohlemark, till vänster, och mamma Ana Bohlemark är stolta över att deras butik nu fått en alldeles egen soppbok.

– Vi gjorde en del laborationer hemma hos mig under sommaren och valde ut vilka recept vi ville ha med i boken, berättar Maja Bohlemark. Vi ville inte att boken skulle kännas tjusig och fotografen ville helst av allt smyga runt hemma i mitt kök medan vi hackade och provade oss fram.

Hösten kom och det började bli ont om tid med recepten. Boken gick från planerade 70 sidor till ett format om 130 sidor och mitt i processen åkte Maja till mormor i Spanien och Ana följde förstås också med.

– Vi var i Spanien hela höstlovet och lagade soppor och försökte få allt på plats, säger Maja Bohlemark och skrattar. Mejlen gick i skytteltrafik mellan oss och reklambyrån Anfang och det blev mer bråttom och mer roligt ju närmare vi kom vårt slutdatum.

Det som började som en receptsamling hade blivit en hel bok med berättelser, recept, foton, illustrationer och 21 recept på vegetariska soppor av ekologiskt odlade råvaror.

Artikelbild

| Familjeföretag. Etcetera är en mysig lunchoas på Skolgatan i Norrköping och nu har Ana Bohlemark, till vänster, och dottern Maja Bohlemark samlat alla sina recept i en egen bok.

– På slutet var vi med och bestämde kapitlens inbördes ordning och det var både lustfyllt och roligt att göra det sista med materialet, säger Ana Bohlemark. Det var en stor dag när Maja åkte till tryckeriet i Söderköping för att hämta de första exemplaren.

Det var Henrik Witt som tog bilderna, Gabi Frödén illustrerade, texterna skrevs av Susanne Mannerstam, Anfang Design & Kommunikation AB som producerade och Tellogruppen som tryckte. Alla inblandade är lokala kreatörer.

Artikelbild

| Etcetera. Butiken på Skolgatan är en egen liten värld med nytt och gammalt och vegetariska soppor på menyn.

– Det var väldigt roligt att jobba med proffs, säger Ana Bohlemark. När vi drog igång den här idén visste vi inte vad som väntade, men idag är vi förstås jättestolta över vår bok.