Kritiken: "Förslaget är mycket dåligt"

Förslaget om att minska bemanningen på demensboenden gillas inte av politiker i oppositionen.

Ricardo Olivares Miranda (V) vill inte spara på personal på demensobenden.

Ricardo Olivares Miranda (V) vill inte spara på personal på demensobenden.

Foto: Carolina Nilsson

Norrköpings kommun2019-11-11 06:00

Vänsterpartiet var tydliga i sitt budgetförslag för 2020 om att man inte ska skära i äldreomsorgen. Tjänstemännens förslag om att sänka bemanningsgraden på demensplatser, faller därmed inte i god jord.

– Vi gillar inte förslaget. Det är en neddragning som är omöjlig att göra utan att det märks i verksamheterna. Jag hade ett samtal igår med en undersköterna som sa att de redan går på knäna. Nej, förslaget är mycket dåligt, det kommer att få väldiga konsekvenser, inte minst för den oro som uppstår, säger Ricardo Olivares Miranda, ledamot i vård- och omsorgsnämnden.

Men om man måste spara pengar, hur ska man göra då?

– Det finns pengar i kommunen. Vänsterpartiet har andra förslag där vi fredar den här verksamheten, men det fick vi inte gehör för. Vi kommer att kräva att nämnderna begär förstärkning från kommunstyrelsen.

Även Moderaterna är tveksamma och kommer inte att gå med på förslaget som det ser ut just nu. De vill helst se andra lösningar.

– Situationen är väldigt ansträngd, det är vi väl medvetna om. Men vi vill att man tar ett helhetsgrepp och vänder på varenda sten. Går det att spara någon annanstans, så man påverkar så lite som möjligt i verksamheten närmast brukarna? funderar Anna Sotkasiira Wik (M), andra vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Darko Mamkovic (SD) skriver i ett SMS att det inte går att svara på hur de ställer sig till enstaka besparingar utan att veta hur kvartetten tänker finansiera hela vård- och omsorgsnämndens verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!