Kommunen vill sänka hastigheten på vägen

Ett helt litet villasamhälle växer upp runt Lundby trädgård. Kommunen vill göra området säkrare genom att sänka hastighetsgränsen.

Om någon månad sänks hastigheten genom Lundby villaområde till max 40 kilometer i timmen. På Vildapelgatan sätts hastigheten till som mest 30 kilometer i timmen.

Om någon månad sänks hastigheten genom Lundby villaområde till max 40 kilometer i timmen. På Vildapelgatan sätts hastigheten till som mest 30 kilometer i timmen.

Foto: Thomas Möller

Norrköpings kommun2019-11-07 06:00

– Som det är nu är det inte rätt skyltat  på vägsträckan genom Lundby, det finns skyltar med både 50 och 70, berättar Sofie Axmacher, trafikplanerare i Norrköpings kommun.

Enligt Trafikverket gäller i dag en hastighetsbegränsning till 50 kilometer i timmen inom tättbebyggt område och 70 kilometer i timmen utanför tättbebyggt område.

– Vi från kommunen har föreslagit att det i stället ska vara en hastighetsbegränsning satt till 40 kilometer i timmen inom det tättbebyggda området.

Det är Trafikverket som äger väg nummer 846 genom Lundby och som fattar beslutet. Det är en väg som är smalare än fem meter och dessutom ganska krokig. Nu har Trafikverket inget att erinra mot att Norrköpings kommun i de lokala trafikföreskrifterna begränsar hastigheten till 40 kilometer på den cirka en kilometer lång sträckan genom Lundby. 

När hastigheten sänks till som mest 40 kilometer i timmen blir området enligt Trafikverkets definitioner ett så kallat mjuktrafikrum. Det betyder att det ska vara lätt för både bilister och oskyddade trafikanter att samsas, men biltrafikens ytor begränsas.

Den sänkta hastigheten på väg 846 får också till följd att stopp- och väjningsplikt förmodligen inte längre anses behövas.

På Vildapelgatan mellan de nybyggda villorna planeras hastigheten sättas till som mest 30 kilometer i timmen.

– Skyltarna om de nya hastigheterna kan vara på plats om någon månad, tror Sofie Axmacher.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!