– Min bild är att Norrköpings tingsrätt har en extra tuff situation. Det är väldigt hög målinströmning och resurserna motsvarar inte riktigt ärendetrycket. Men de jobbar fantastiskt bra, klarar väldigt många mål och har inte speciellt höga balanser, säger Elisabeth Lager.

När vi pratar med henne har hon precis gjort en rundtur på tingsrätten, som har ett fyrtiotal medarbetare.

– Det ska bli jättekul att döma igen, säger Elisabeth Lager.

Regeringen utsåg henne på torsdagen till ny lagman för Norrköpings tingsrätt. En anställning som hon länge haft lust att söka.

Elisabeth Lager är ursprungligen från Norrköping och återvände till stan efter att ha inlett sin karriär som domare i Svea hovrätt. Sedan har hon jobbat som rättssakkunnig i Justitiedepartementet, verkjurist och chefsjurist på Säkerhetspolisen samt chefsjurist på Överstyrelsen för civil beredskap.

– När barnen skulle börja på sexårsverksamheten och vi ville få mer tid för familjen kunde jag söka tjänsten som chefsjurist på Kriminalvården. Det var perfekt och vi flyttade hem, säger hon.

I drygt tretton år har hon arbetat som chefsjurist på Kriminalvården och har varit expert i flera statliga utredningar, bland annat Påföljdsutredningen.

– Jag är lite sorgsen över att Påföljdsutredningen, som lämnade förslag på hur man skulle göra om de icke frihetsberövande påföljderna, inte genomfördes. Det tycker jag fortfarande är jättesynd. Jag tycker att man borde titta på det igen, säger hon.

Hon konstaterar att kriminalpolitiken de senaste åren framför allt har handlat om straffskärpningar och satsningar på polisen.

– Egentligen står domstolarna och Kriminalvården inför samma situation. Det har skett stora satsningar på polisen och straffskärpningar. Det händer mycket där, men det behövs också resursförstärkningar i hela rättskedjan, eftersom trycket på domstolarna ökar och det är knökfullt på häktena, säger Elisabeth Lager.

Hon är alltså beredd på att få en tuff uppgift nu när hon blir chef för Norrköpings tingsrätt, som ska flytta till nybyggda lokaler intill Kriminalvården 2022 om allt går enligt planerna.

– Det ska bli fantastiskt att få vara med om det. Den nuvarande tingsrätten är inte ändamålsenlig, men den nya kommer bli vacker, funktionell och har får ett bra läge.