Det säger kommunens landskapsingenjör Johan Lewander.

–·Vi har daltat i tio års tid och inte kommit någon vart.

Det är områdena Smedby och Ensjön han pratar om i första hand. Stora områden med många kolonilotter där det finns många svartbyggen. Alldeles för stora hus och tomter. Långt ifrån vad kontrakten säger.

Artikelbild

| Bråk om koloniområden

I våras genomfördes en utredning av alla koloni- och odlingsområden. Kommunen har varit i kontakt med alla styrelser och varit på många medlemsmöten.

–·Vi måste nog börja med dessa två områden. De har både lottägare som sköter sig och de som inte gör det. Vi har skickat skrivelser och de vet själva om det.

–·Vi har pratat och påpekat, även styrelserna har tagit kontakt med lottägarna men ingenting händer. Någon gång måste vi sätta ner foten. Nu får styrelserna en chans till men det närmar sig deadline, säger Johan Lewander.

Även områden med välskötta lotter får kritik. Skarptorp, Fyrby och Pryssgården ser mer ut som sommarstugeområden än odlingslotter. Lottägare har gjort egna duschar trots att områdena inte har avlopp. Många stugor är för stora och med loft, vilket inte är tillåtet.

Artikelbild

–·Det ska inte bli sommarstugor utan det är koloniområden. Då ska det vara odlingar istället för välklippta gräsmattor. Det räcker inte med ett par krukor med persilja och dill utan det ska vara trädgårdsland.

Olika kommunala kontor ska komma överens om hur man ska gå vidare. I slutändan måste politikerna ta ett beslut.