Ingrid Bindekrans slog sig ner i soffan tillsammans med Lennart Ström på läktaren i Borgen. De goda vännerna bytte ut gymnastiken för en dag mot sin alldeles egen gala med kaffe, tårta, frukt och musik tillsammans med över 1600 pensionärer. De fick snabbt sällskap av hela Seniorgalans grundare och initiativtagare Georgis Touma.

– Jag mår så bra så tårarna rinner, säger Ingrid, som varit på plats vid alla fem galor.

– Det han gör för oss är fantastiskt. Det blir något alldeles extra här inne varje år, tycker Lennart och nickar mot soffgrannen.

Artikelbild

Unga stjärnor. Tuva, 8 och Lea, 11, Ekstrand trivdes på scen. De har körat bakom stjärnan Per Gessle i Hellenius Hörna i TV4.

Georgis Touma ler, när han hör just de orden strax före tonerna till den specialskrivna hyllningslåten till alla våra pensionärer, Tack för att ni finns, lämnar scenen på Borgen med trion Roland Engdahl, Lotta Källström och Towe Widerberg.

Seniorgalan firar fem år 2018 och kan, utan minsta tvekan, döpas om till Succégalan, som gått på export från Norrköping och landar på 13 orter i Sverige under året. Jag stod och pratade en stund med Touma precis innan den första sittningen den här dagen. Hans värme och hans kärlek för sin idé ger en energi, som skulle kunna värma en hel stad mitt i vintern.

Å andra sidan räcker den gott och väl till för en gala på Borgen.

– Tänk dig, säger han plötsligt.

Artikelbild

Glad kvartett. Leif Gåse, Anki Nyström, Lota Svensson och Harry Männikus kom från Hagaborg till Borgen för galans skull.

– Det kommer över 1600 personer hit idag, där var och en har sin egen historia från sitt eget liv. Tänk dig glädjen, kunskapen, visdomen och kärleken de tar med sig hit. Alla borde få chansen att berätta. Det är otroligt.

Jubileumsgalan leddes, sin vana trogen, med varm hand av Ragnar Dahlberg, som lockade fram en hel del skratt med historier från sitt liv – både från då och nu. Programmet bjöd på körsång med nybildade Team Ullis, skratt med "Majsan" (Lotta Källströms alias i Facebookvärlden) och Göran Aronsson samt två unga, nya stjärnor i Tuva, 8 och Lea, 11 Ekstrand. Systrarna har varit kör bakom Per Gessle i Hellenius Hörna, men här stod de två på egna ben tillsammans med mamma Malin Ekstrand vid pianot.

Artikelbild

Sköna toner. Towe Widerberg, Lotta Källström och delar av Ulrika Malmbergs nykomponerade kör bjöd klassiker och ett potpurri a la Sven-Erik Magnusson.

– Det här var jätteroligt, men vi visste inte att det skulle vara så mycket folk, säger Lea.

De två fick många, långa och varma applåder efter sina två låtar.

Artikelbild

Bästa platsen. Siv Bergdahl, Barbro Petersson, Johnny Petersson, Ingrid Bindekrans och Lennart Ström fick sällskap av hela galans Georgis Touma i soffan.

Trion Lars-Arne Johansson, Gun-Lis Nestor och Lennart Karlsson satt på första parkett och släppte loss direkt, när det bjöds upp till gymnastik till dans mot slutet av sittningen.

– Det är första gången jag är här. Det är härligt, tycker Lars-Arne.

– Man kan inte riktigt sätta ord på vad det här betyder och vad det gör för oss, säger Lennart Karlsson och ler med hela ansiktet.

Just det leendet sa egentligen precis allt.