Beslutet: Det får inte ske med huset

Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att Forstéenska gården ska förses med rivningsförbud.

Forstéenska gården ska förses med ett rivningsbeslut föreslår kommunen.

Forstéenska gården ska förses med ett rivningsbeslut föreslår kommunen.

Foto: Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-11-13 12:30

På tisdagen sammanträdde Samhällsplaneringsnämden. Ett av ärendena var Forstéenska gården. Fastigheten har sedan tidigare klassats ha kulturhistoriskt värdefull bebyggelse och är planlagd med bestämmelsen Q.

Kommunens tjänstemän förslag till politikerna var att detaljplanen som antogs 2013 ska ändras så att ett rivningsförbud införs. På så vis ska inga missförstånd uppstå kring byggnaden på Kvarngatan.

– Det är en liten pärla. Alla älskar att det här huset blir kvar, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Reidar Svedahl (L).

Forstéenska huset med tomt ska nu säljas.

– Det ska gå ut på öppen auktion och säljas till högstbjudande. Det ska bli spännande att se vilket priset blir.Jag gissar bara, men jag tror att det kommer att bli Norrköpings dyraste hus per kvadratmeter.

Vad kan huset komma att användas till?

– Det är kulturmärkt så den kulturella biten får inte störas. Men man kan bo där eller ha kontor där, säger Reidar Svedahl.

Turerna kring den anrika byggnaden har varit många och just nu pågår en utredning av Länsstyrelsen i Östergötland om byggnadsminnesförklaring.

"Fram till att den är avgjord ska byggnaden behandlas som om den var ett byggnadsminne", skriver Samhällsbyggnadskontoret i ett pressmeddelande.

Forstéenska gården, vars egentliga fastighetsnamn är Hemvärnet 3, uppfördes som arbetarbostäder för mässingbruket Holmen bruks arbetare under 1750-talet.

"Alla älskar att det här huset blir kvar", säger Reidar Svedahl (L) om huset.
"Alla älskar att det här huset blir kvar", säger Reidar Svedahl (L) om huset.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!