Söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan IFK Norrköping och Djurgården innehöll många bengaler på bortasektionen. Bengaler som enligt IFK Norrköpings säkerhetsansvarige Nicklas Pettersson kunde föras in då den visitering som är tillåten är begränsad.

De som för in den förbjudna pyrotekniken brukar hävda att man höjer stämningen inne på arenan. För 75-årige IFK-supportern Sven-Åke Nilsson bidrog pyrotekniken dock inte till en trivsam matchinramning.

Tvärtom.

Artikelbild

| Sven-Åke Nilsson tvingades till sjukvård under och efter matchen. Han kopplar det till röken från bengalerna.

– Strax efter halvtid nådde röken av bengalerna bort till den sektion där jag sitter. Jag började må dåligt och fick svårt att andas, säger Sven-Åke, som sitter på sektion K, på andra sidan av bortaläktaren där bengalerna antändes.

Kom verkligen röken ända bort till er?

– Ja, det gjorde den. Det var flera som började hosta intill mig. Jag är säker på att det orsakades av röken från bengalerna. Då jag sedan många år lider av KOL, så blir det ju extra jobbigt för mig, säger han.

Andra som vi har pratat med på samma sektion har bekräftat att det under andra halvlek blåste in rök från bengalerna där de satt. Sven-Åke tvingades lämna sin plats när röken kom.

Artikelbild

– Jag fick snabb hjälp av ordningsvakter och poliser som såg till att jag fick sätta mig vid en av serveringarna, bakom läktaren. Publikvärdarna var jättesnälla mot mig och sedan kom sjukvårdspersonal.

– Jag var lite yr och minns inte allt som hände, men jag vet de gav mig syrgas. De ville att jag skulle åka med upp till Vrinnevisjukhuset, men jag ville hem, fortsätter Sven-Åke.

Men under måndagen tvingades han uppsöka vård.

– Jag besökte min vårdcentral på förmiddagen och de tyckte att det var bäst att skicka mig till akuten.

Efter vård och kontroller skickades han hem från sjukhuset senare på kvällen. Under tisdagen besökte han IFK Norrköpings kansli för att berätta vad som hänt.

– De var förstående och vänliga. Men jag önskar att man kunde göra mer för att stoppa de här bengalerna. Jag tycker fotbollsförbundet måste agera, säger han.

Sven-Åke har haft säsongskort på IFK Norrköpings matcher i mer än 15 år. Men nu är han tveksam till om det blir någon fotboll på Östgötaporten nästa säsong för hans del.

– I år har det ju varit rätt så lugnt med bengaler på Curva Nordahl, men ser man på utvecklingen så blir det ju bara värre och värre. Jag förstår inte varför de måste ta med sig bengalerna, de förstör ju för så många.