Fruktar en flytt från Skiöldska huset

Stadsmuseets personal befarar att en flytt från Skiöldska huset skulle drabba verksamheten. De delar gärna med sig av lokalerna.

Skyddsombudet Theres Furuskog ser hellre att samlokaliseringen sker i Skiöldska huset.

Skyddsombudet Theres Furuskog ser hellre att samlokaliseringen sker i Skiöldska huset.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköpings kommun2019-10-19 18:00

I ett tjänstemannaförslag föreslås kultur- och fritidskontoret lämna sina lokaler i Klockaretorpet för en samlokalisering med Stadsmuseets verksamhet i Skiöldska huset på Västgötegatan. Var den samlokaliseringen ska ske är dock ännu oklart och nu är Stadsmuseets personal orolig över att en flytt från Skiöldska ska gå ut över hela museets verksamhet.

– Vi är illa ute, konstaterar intendent Sofia Hammarqvist.

– Vi behöver givetvis ligga i anslutning till själva museet. Skiöldska huset är mycket mera än personalutrymmen. Stora samlingar, arkiv, bibliotek och forskarrum finns i huset. En flytt vore förödande. Eftersom vi inte har någon chef som kan slåss för oss just nu, är vi ett lätt villebråd när det ska sparas pengar.

Rokaden skulle ge kommunen en årlig besparing på 500 000 kronor.

Skyddsombudet Theres Furuskog, arkeolog och antikvarie, lyfter fram en annan lösning:

– Vi delar gärna med oss av de här lokalerna. Helt klart kan vi bli mer yteffektiva och vi kan göra plats för mer personal om kultur- och fritidskontoret vill flytta hit. Men det vore väldigt tråkigt att ge upp lokalerna. Vi har inte fått några klara besked och efterlyser en konsekvensanalys om vad en flytt skulle innebära. Norrevo har flaggat för att fräscha upp och tillgänglighetsanpassa lokalerna.

Hela frågan bordlades i tisdags för att åter lyftas den 12 november. Nämndens ordförande, Olle Johansson, ville på fredagen inte föregå sammanträdet genom att uttala sig i frågan.

Sedan 1970 disponeras Skiöldska huset på Västgötegatan av Stadsmuseet. Nu befarar personalen att verksamheten måste flytta.
Sedan 1970 disponeras Skiöldska huset på Västgötegatan av Stadsmuseet. Nu befarar personalen att verksamheten måste flytta.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!