Läs mer: Betalade inte hyran – ska betala miljonbelopp.

Ägaren till Mirum Galleria, Fastighets AB Hageby centrum, stämde i somras bolaget Bofag Invest, som tidigare drev restaurangen Stars and Stripes. I början av mars dömde Norrköpings tingsrätt Bofag att betala drygt fyra miljoner kronor för hyreskulder.

På tisdagsmorgonen skulle de muntliga förhandlingarna fortsätta mellan Mirums ägare och företaget Delikatessbutiken i Linköping AB – som hade gått in med borgen för Bofag Invest. Men ingen från Delikatessbutiken dök upp. Därför beslutade domaren Fredrik Lenter att en tredskodom kunde meddelas.

Tredskodomen innebär att Delikatessbutiken, solidariskt med Bofag Invest, ska betala sammanlagt de drygt fyra miljoner kronorna som enligt fastighetsägaren motsvarar hyresskulden sedan våren 2015. Den del av skulden som Delikatessbutiken ska betala är 1 487 200 kronor, vilket baseras på det borgensåtagande som bolaget har skrivit under.

Dessutom ska Delikatessbutiken betala fastighetsägarens rättegångskostnader på 37 585 kronor.

– Domen var väntad. Det som var förvånande var att man från Delikatessbutikens sida valde att lyfta det här en gång till. Men nu har domstolen sagt vad som gäller och vi kan ta frågan om hur vi ska agera vidare internt. Vi kommer förstås att fortsätta kräva att de ska reglera sina skulder, säger Peter Löfquist, centrumchef för Mirum Galleria.

Han tycker det är beklagligt att hyresgästen har gjort på det här sättet.

– Under relativt lång tid har ägarförhållandena i bolaget varit oklara, säger Peter Löfquist.

Det var i somras som restaurangen stängdes. Orsaken till stängningen var oklarheter om vem som drev verksamheten, vilket såväl byggnads- och miljönämnden som fastighetsägaren försökte ta reda på utan att lyckas.

Det ledde till att fastighetsägaren lämnade in en stämningsansökan till tingsrätten. Enligt den hade inte restaurangen betalat hyra sedan våren 2015 och hyresskulden är nu alltså uppe i drygt fyra miljoner kronor. Det är den skulden som fastighetsägaren nu försöker få bolagen att betala.

Tidigare företräddes Delikatessbutiken av advokat Frida Mattson, men hon företräder inte bolaget längre.

– Jag tror inte att de har något ombud längre och de har bytt styrelse så jag vet inte vem som företräder bolaget, säger hon.

Vi har utan resultat försökt komma i kontakt med den ordinarie ledamoten i Delikatessbutiken, som tillträdde i mars.

Läs mer: Därför har krogen tvingats stänga.