Förslag: Färre ska jobba på demensboenden

Vård- och omsorgsnämnden är oenig om bemanningen på demensboenden. Enligt förslaget ska en neddragning spara 84 årsarbetare.

Olle Vikmång (S) menar att vård- och omsorgsnämnden måste spara pengar framöver.

Olle Vikmång (S) menar att vård- och omsorgsnämnden måste spara pengar framöver.

Foto: Fredrik Sanddberg/TT, Calle Slättengren

Norrköpings kommun2019-11-11 06:00

Kommunfullmäktiges beslut om att osthyvla besparingar i nämnderna har gett vård- och omsorgsnämnden ett sparkrav på 2,6 procent, motsvarade ungefär 66 miljoner kronor. Tjänstemännen har arbetat fram ett antal förslag, bland annat att stänga tillagningsköket på Nils Åbergs gata samt att avveckla boendet på Timmermansgatan 62. 

Ett tredje förslag är att minska bemanningen på demensboenden, till samma bemanningsgrad som på kommunens vanliga boenden. Demensplatser har en bemanning på 0,94 årsarbetare per plats, jämfört med en vanlig plats som har 0,72. De flesta av kommunens boenden är kombinerade boenden och demensboenden. Det finns ett fåtal platser som benämns demens special. De berörs inte av besparingen utan kommer att få behålla sin högre bemanning. 

– Vi behöver nödvändigtvis spara pengar. Det är inte realistiskt möjligt att spara på hemtjänsten eller göra besparingar som rör funktionsnedsatta, då har vi våra särskilda boenden kvar, säger Olle Vikmång (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden.

Det är redan brist på personal, hur kommer neddragningen att påverka möjligheten att rekrytera?

– Det är klart att det finns en gräns, absolut, när arbetet blir så betungande att det blir oattraktivt. Men där ser jag inte att vi är än. Inte heller efter den här förändringen. I dag gör undersköterskor många andra uppgifter, som att städa och handla mat. Där vill vi få in andra yrkeskategorier, så att undersköterskorna kan ägna sig mer åt omvårdnad.

Vad kommer neddragningen att få för konsekvenser för de boende?

– Vilka direkta konsekvenser det blir i verksamheterna återstår att se. Det beror på hur man lyckas prioritera vad vi ska göra och vad vi inte ska göra, säger Olle Vikmång och hänvisar till en utredning där tjänstemännen ser över riktlinjerna för vad en brukare eller anhörig kan förvänta sig för service.

– Vi tittar på vad som är skälig levnadsnivå och vad som är god levnadsnivå och jämför med vad andra kommuner erbjuder. Vi gör en generell genomlysning av vad som är lagstadgade krav och vad vi har erbjudit utöver det för att se om det finns något som går att minska på. Vi kommer att lägga fram ett förslag till politikerna i december, säger Malin Engström, som ansvarar för utredningen.

Efter tjänstemännens förslag väntar en bred politisk diskussion med boende, personal och föreningar innan man fattar beslut om nya riktlinjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!