Företag drog in miljoner – glömde att bokföra

Ett Norrköpingsföretag hade intäkter på 15 miljoner kronor utan löpande bokföring. Ansvariga har nu fått sin dom.

Två män dömdes av Norrköpings tingsrätt för att inte haft koll på bokföringen. Nu ändrar hovrätten domarna.

Två män dömdes av Norrköpings tingsrätt för att inte haft koll på bokföringen. Nu ändrar hovrätten domarna.

Foto: TT

Norrköpings kommun2019-11-12 22:00

En omfattande bokföringshärva gällande har prövats av Norrköpings tingsrätt och Göta hovrätt. I december förra året dömdes flera ansvariga i ett Norrköpingsföretag av tingsrätten för ocker, grovt bokföringsbrott och bokföringsbrott.

Männen ska enligt domen ha drivit näringsverksamhet, men inte varit så noga med att redovisa sina siffror. Omsättning har exempelvis bara redovisats för viss del av verksamheten. Under åren 2014–2016 missade man att bokföra momsfria intäkter för drygt 15 miljoner.

Två av männen, 40 respektive 50 år gamla och boende i Norrköping, dömdes av tingsrätten för grovt bokföringsbrott. Enligt domen hade de gjort sig skyldiga till att inte bokföra affärshändelser i firman. Brotten bedömdes som grova då det sammantaget handlat om betydande belopp och att det skett systematiskt.

Männen dömdes till ett år i fängelse respektive villkorlig dom och samhällstjänst i 120 timmar. Båda förnekade brott och överklagade till Göta hovrätt.

– Jag kände inte till att den del av verksamheten var bokföringspliktig, har 40-åringen, som dömdes till fängelse, bland annat uppgett.

Hovrätten sänker straffet för 40-åringen till skyddstillsyn med samhällstjänst i 100 timmar då det inte går att styrka att han ensam hade det bestämmande inflytandet. Mannens näringsförbud upphävs också.

Hovrätten väljer även att helt fria 50-åringen, det motiveras med att det inte går att bevisa att det är ställt utom rimligt tvivel att han bedrivit rörelsen.

Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!