651 sjöräddningar har utförts från maj till juni i år, i hela Sverige. Det är rekord enligt Sjöfartsverket sedan mätningarna började göras år 2000. Sjöräddningssällskapet i Arkösund har märkt av ökningen.

– Vi ser en ständigt ökande båtlivstrend. Ju fler som vistas i skärgården ju mer tillbud blir det, säger Jim Karlsson, räddningsskeppare vid Sjöräddningssällskapet i Arkösund.

De har haft fyra drunkningstillbud under sommaren, två personer har omkommit.

Det vanligaste som Sjöräddningssällskapet får rycka ut till är personer som har fått maskinhaveri och hamnat i problem på sjön. I år har de även åkt på mer udda tillbud, som vanligtvis inte inträffar så ofta.

– Vi har åkt på en båtkollision, det hör inte till vanligheterna, och en brand i fritidsbåt. Så det har varit en del ovanligare tillbud i år, säger Jim Karlsson.

I hela landet har antalet båtbränder mer än fördubblats jämfört med förra året. 35 stycken räddningsinsatser har gjorts efter larm om brinnande båt. I år är dessutom ett getingår och Sjöräddningssällskapet i Arkösund har fått rycka ut för att hjälpa flera allergiker som drabbats av de små flygarna.

– I år har det varit många getingstick, där sjöambulansen har fått åka ut på grund av allergier, säger Jim Karlsson.