Tjuvar fastnade på film – voltade av vägen

Stöldduon fastnade på övervakningsfilm när de stal diesel från en lastbil. Efter stölden körde de av vägen – för att sedan hittas av polisens hundförare i ett buskage.

En kamera fångade dieselstölden, som männen nu har dömts för.

En kamera fångade dieselstölden, som männen nu har dömts för.

Foto: Polisen

Norrköpings kommun2019-10-16 21:00

Det var i slutet av mars förra året som de båda tonåringarna filmades när de slangade bränsle från lastbilen, som stod parkerad vid en gård utanför Norrköping.

Vad de inte visste var att ägaren till fordonet, efter en rad tidigare stölder, hade monterat en så kallade åtelkamera på platsen. Den aktiverades av rörelserna, ägaren meddelades och ringde sedan polisen.

Männen flydde i en bil med stöldbytet. Men efter att de krockat med en stolpe voltade de av vägen. På olycksplatsen hittades en dunk med diesel, samt en plastpåse med en slang.

Hundförare sattes in och tonåringarna kunde snart lokaliseras i ett skogsområde en bit bort. De greps och togs med till polisstationen.

Kläderna de hade på sig stämde överens med de som syntes på övervakningsfilmen. I bilen hittades dessutom DNA på krockkuddar som efter analys kunde kopplas till duon.

Vid rättegången förnekade de brott och uppgav att en tredje person – som de inte ville namnge – varit med under kvällen. Det skulle ha varit han som stulit dieseln – och även suttit som förare i bilen när de kört av.

Detta köptes inte av tingsrätten. Därmed dömer man duon, som var 17 respektive 19 år vid tiden för brottet, för stöld. Den yngre av dem får 50 dagsböter om 50 kronor, den äldre döms till villkorlig dom.

Duon ska även betala 500 kronor var i skadestånd, samt var sin avgift till brottsofferfond.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!