Efter stöket: Nu agerar de i villakvarteret

Två gånger på kort tid brann det under lördagskvällen i Rambodal. Vid det andra tillfället drabbades förskolan Bitbocken.

Det var inte länge sedan soprummet utanför Bitbockens förskola brann. I helgen var det dags igen.

Det var inte länge sedan soprummet utanför Bitbockens förskola brann. I helgen var det dags igen.

Foto: Annika Flood

Norrköpings kommun2019-11-11 18:30

Ett förkolnat skelett som antyder vad som tidigare stått där möter upp vid vändplanen utanför entrén till förskolan Bitbocken. Det luktar fortfarande svagt av brandrök och från plåttaket droppar snöglopp. Det är ingen värme kvar i byggnaden som tidigare var ett litet soprum. 

– Det är jättetråkigt att det är sådan här skadegörelse. Vi vet inte vem det är som gör så här, eller varför, säger Therése Sjödell Hamnäs som är rektor på Bitbocken.

Soprummet har brunnit ner till grunden en gång tidigare. Bränderna drabbar inte den enskilda förskolans ekonomi, men den påverkar förskolan som tvingas hitta andra lösningar för att klara sin vardag.

– Vi har ett tillagningskök hos oss så det blir en del förpackningar som behöver slängas varje dag. Vi får begära extra sophämtning eller sätta upp tillfälliga lösningar tills vi har ett nytt soprum på plats.

Hur reagerar barnen på det här?

– Barnen kan ju se det nedbrunna soprummet från sin gård. Pedagogerna pratar med barnen om det som hänt och att det är tokigt att det blir så här. Barnen tycker det är ledsamt att någon vill förstöra.

Polisen är ganska säkra på att det är ungdomar som ligger bakom bränderna, utifrån de vittnesuppgifter som kommit in. För att möta vågen av småbränder den senaste tiden kommer polisen att försöka att öka sin bemanning i Rambodal under kvällar och helger.

På vilket sätt kommer ni att öka bemanningen?

– Vi kommer att åka dit och kliva ur bilarna –  för att kunna gå runt och prata med både vuxna och ungdomar, säger Benjamin Prom, polis i Norrköping.

Han säger att polisen kan göra en del för att minska oroligheterna i bostadsområdet, men att flera delar av samhället behöver göra sitt, både myndigheter, organisationer och andra goda krafter i samhället. 

– Och inte minst att föräldrarna har koll på sina ungdomar. Man måste veta hur de använder sina telefoner, vilka de umgås med och vara vaksam på sin ungdoms utveckling. Det är A och O.

Han beskriver Rambodal som ett lugnt bostadsområde i övrigt. 

– Det här kan vara en tillfällig våg som utförs av ett fåtal individer, säger Benjamin Prom och fortsätter:

– Vi ser överlag att det behövs aktiviteter för ungdomar. Vi måste hjälpas åt att ta hand om våra ungdomar, så att de har någonstans att ta vägen på kvällarna. Föreningsaktiviteter är jättebra, ungdomar behöver ha verksamheter där de gör bra saker tillsammans.

En leksaksspis som skulle slängas fick smaka på lågorna.
En leksaksspis som skulle slängas fick smaka på lågorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!