Initiativet till detta kommer från Maria Andersson i Norrköping. Hon är författare och aktivist och har arbetet mot våld och mot jämställdhetsfrågor.

– Detta är ett sätt att få fler att stå upp och aktivt visa sitt ställningstagande mot våldet. Min förhoppning är att företag, organisationer och kommuner anammar detta och börjar samarbeta för att ta aktiv ställning i frågan, säger Maria Andersson i ett pressmeddelande.

Mc-kortegen Orange Day, som avslutas i Norrköping, körs från två håll. Vissa startar i Helsingborg, andra startar i Borlänge.

När de på fredagskvällen, vid 17-tiden, når Norrköping blir det samling i Vasaparken där det blir artistuppträdande av bland annat Tone Norum, Annika Ljungberg, Micke Syd, Susie Päivärinta, Peo Thyrén samt Ola Norén.

Evenemanget anordnas i samarbete med Upplev Norrköping till förmån för UN Women Sverige, FN:s nationella kommitté i Sverige.

Kortegen som startar i Helsingborg leds av Roddy Benjaminsson, mer känd som gladiatorn Hero.

– Vi måste visa att vi är många som backar kvinnorna. För mig var det ett enkelt val när jag blev tillfrågad om att vara med på tåget. Riktiga bikers har en kultur där de aldrig skulle skada en kvinna. Det borde alla män ha med sig i ryggraden, säger Roddy Benjaminsson i ett pressmeddelande.

Initiativet till mc-kortegen har fått beröm från UN Womens huvudkontor i New York. Fler länder är på väg att ta efter konceptet under näst år. Vårt grannland Norge kör redan 25 augusti i år.