Han är uppgiven. I över ett år har Gabi försökt att få hyresvärden Östgötaporten att byta den uppbrutna och svårt sargade dörren till familjens lägenhet på Timmermansgatan i Hageby.

– Efter inbrottet sa de att de skulle byta ut dörren. Men det gjorde de inte, i stället förstärkte de lister, och satte ett stålskydd vid låsanordningen. Men någon ny dörr fick vi inte, säger Gabi.

Efter inbrottet har dörren inte gått att stänga ordentligt. Den lappade lagningen gör att dörren glipar och att låset inte fäster ordentligt.

Artikelbild

| Grannarna på Timmermansgatan misstänker att inbrottstjuvarna tar sig in via en källardörr som inte går att stänga igen till följd av rostiga gångjärn.

– Vi vågar inte sova på nätterna. Den första tiden gick vi hem till våra barn och sov. Det här sliter på oss, säger han.

– Östgötaporten tycker att vårt försäkringsbolag skulle stå för en ny dörr, men de säger att det är värdens ansvar när man bor i hyresrätt. Och vi har inte råd att bekosta en ny dörr, säger han.

Farid bor i porten bredvid. Han hade inbrott i tisdags.

– Vi har bara fått en provisorisk lagning. Men dörren måste bytas. Östgötaporten sa att de skulle komma tillbaka, men det har de inte gjort.

Artikelbild

| I stället för att byta ut dörren hos familjen har värden lagat den provisoriskt.

Utvändigt är fastigheten på Timmermansgatan nedgången. Entrédörrarna är gamla och svåra att stänga igen, och detsamma gäller för källardörrarna.

– De måste byta entrédörrarna och sätta upp portkod, eller hålla dem låsta dagtid. Människor som bor här är rädda, säger en hyresgäst som vill vara anonym.

Artikelbild

| I stället för att byta ut dörren hos familjen har Östgötaporten lagat den provisoriskt.

Enligt Hyresgästföreningen borde det ligga i hyresvärdens intresse att skydda både hyresgäster och fastighet från inbrott till följd av dåliga dörrar.

– Om det är mycket inbrott i ett område brukar värden göra vad den kan för att motverka detta. Det blir ju en högre förvaltningskostnad, säger PG Nyström, juristchef för Hyresgästföreningen i Östergötland.

Artikelbild

| Basima och Iskander är en av få familjer som nu fått en ny dörr.

Ingen från Östgötaporten har velat svara på frågor över telefon kring situationen som hyresgästerna beskriver. Björn Sundberg, kommunikationschef på fastighetsbolaget D Carnegie där Östgötaporten ingår, skriver till slut följande i ett mejl:

"Vi tar underhåll av våra fastigheter på stort allvar och särskilt när det gäller trygghet och säkerhet. Vi genomför sedvanligt underhåll och åtgärdar det som behöver åtgärdas när det gäller hela skalskyddet."

Han skriver att det finns möjlighet för hyresgäster att få säkerhetsdörrar installerade mot en extra kostnad på 164 kronor i månaden.

Hur det blir med ytterdörren och den efterfrågade portkoden är oklart. Enligt Björn Sundberg är önskemålen "noterade".

"Om det behövs genomföras ytterligare åtgärder för att stärka skalskyddet som till exempel kodlås så kommer vi att genomföra det", skriver han.