De upptäckte sabotage på äldreboendet

Alla trygghetslarm på äldreboendet Kalkstensgatan 5 slogs ut på torsdagen. Anledningen var ett sabotage, där någon kapat av alla kablar.

På torsdagen klippte någon av kablar på äldreboendet Kalkstensgatan 5 så att trygghetslarmen till alla lägenheter slogs ut.

På torsdagen klippte någon av kablar på äldreboendet Kalkstensgatan 5 så att trygghetslarmen till alla lägenheter slogs ut.

Foto: Thomas Möller

Norrköpings kommun2019-11-22 16:29

Det var vid 15.30-tiden på torsdagseftermiddagen som personalen upptäckte sabotaget på äldreboendet Kalkstensgatan 5 i Vilbergen. Flera kablar hade klippts av till personalens datorer, men framför allt till samtliga trygghetslarm till lägenheterna på alla tre plan.

– Vi vet inte vad som har hänt och vill inte spekulera i vem som ligger bakom. Det är naturligtvis allvarligt, för ett larmsystem finns ju till av en anledning. Men larmet är nu åtgärdat och igång som det ska igen, säger Maria Johansson, enhetschef på Kalkstensgatan 5, på fredageftermiddagen.

Själv har hon aldrig någonsin hört talas om någon liknande händelse. Men det som hänt upptäcktes omgående av personalen.

 – Det är en kontorskorridor och de som satt och jobbade märkte ju att datorerna plötsligt slogs ut, berättar Maria Johansson. 

Sabotaget på äldreboendet upprör Barbro Jalvér, 78 år, själv boende på Kalkstensgatan 5.

– Det är skrämmande. Man blir upprörd och undrar vart världen är på väg när sådant här händer. Vem gör något sådant här? De visste tydligen exakt vilka kablar de skulle klippa, säger hon.

– Det här måste uppmärksammas. Väldigt många äldre och sjuka bor här. En del kan inte ta sig upp ur sina sängar. Därför är det förskräckligt. Det är hemskt.

Effekten av sabotaget blev att de boende var utan trygghetslarm från torsdag eftermiddag till fredag förmiddag då kablarna byttes och larmet sattes igång.

– Vi säkrade upp med extrapersonal och tätare tillsyner. Sedan blir man förstås otrygg om man inte kan larma, men de äldre hade vetskap om att personal tittade till dem med jämna mellanrum, säger Maria Johansson.

– Det här hör inte till vanligheterna. Och nu önskar jag verkligen att de äldre inte skräms upp av det här, tillägger hon.

Enhetschefen har varit i kontakt med kommunens säkerhetsansvarig och IT-ansvarig. På fredag förmiddag polisanmäldes också händelsen.

– De har tagit emot anmälan och ska titta vidare på ärendet som de gör med alla andra ärenden, säger Maria Johansson.

Kommer ni att vidta några säkerhetsåtgärder?

– Jag vet inte vilka åtgärder som kan komma att bli aktuella. Det får vi ta med larmbolag och andra inblandade.

Men Barbro Jalvér har ett eget förslag:

– Dörren till rummet där alla kablar finns borde åtminstone låsas, så att bara de som har där att göra kommer in, säger hon.

Äldreboendet på Kalkstensgatan 5 polisanmälde på fredagen sabotaget som satte trygghetslarmen ur funktion.
Äldreboendet på Kalkstensgatan 5 polisanmälde på fredagen sabotaget som satte trygghetslarmen ur funktion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!