Bröderna Albin, Börje och Bertil uppfann och byggde hydrokoptrar i Arkösund från slutet av 1950-talet till mitten av 1980-talet. De såldes runt om i världen och bland annat köptes sju stycken av ett brittiskt filmbolag som spelade in filmen "Björnön" efter en bok av Alistar McLean.

– Det var lite svårt för stuntmännen att köra hydrokoptrarna så det blev häftigt på film. Därför hörde de av sig. Farsan tipsade om sin brorson Leif som var tokig i att köra. Han var bara 19 år, berättar Jonas Albinsson, son till Albin Johansson.

Flygbiljetterna skickades omgående till Leif Herrgård på Hästö, så att han kunde vara med under filminspelningen i Alaska tillsammans med filmstjärnor som Donald Sutherland och Vanessa Redgrave.

Artikelbild

Med hydrokopter kunde man ta sig fram över sjöar även när isen inte bar.

– Han fick lära upp dem, men han gjorde även några stunts i filmen, berättar Jonas.

Det var då. I dag har hydrokoptrarna fallit i glömska. De har ersatts av starka båtar och svävare, men Jonas Albinsson vill gärna påminna om sin fars uppfinningar.

– Det är en häftig historia. Patentet fanns i femton länder och pappa var bland annat i USA och promotade. Hydrokoptrarna satte Arkösund på världskartan, säger han.

Pappa Albin var varvsägare på Hästö och hydrokoptern var viktig för att öborna inte skulle bli isolerade när isen varken bar eller brast. Med uppfinningen kunde öbor ta sig fram på snö, is och vatten.

Artikelbild

| Hydrokoptrarna sålde världen över, men några finns också kvar i Arkösund.

Jonas Albinsson har kommit över filmen från 1979 som ska jubileumvisas inför ett fullsatt pub Kompassen i Arkösund på lördag, 16 mars. Leif Herrgård kommer att berätta om sina minnen av inspelningsäventyret. Utanför puben ställs dessutom två–tre hydrokoptrar så att folk ska kunna få sig en närmare titt.