De får grönt ljus för att bygga om teatern

Två månader efter branden på Stora Teatern pågår arbetet med att återställa den. I januari räknar man med att vara klara.

Norrevo räknar med att arbetet med att återställa teatern efter branden kommer avslutas i januari.

Norrevo räknar med att arbetet med att återställa teatern efter branden kommer avslutas i januari.

Foto: Sandra Virro

Norrköping2019-11-13 10:00

Arbetet med att återställa Stora Teatern, som skadades i brand efter ett blixtnedslag 29 augusti, fortgår. Branden kunde begränsas till taket och vinden vid det nordöstra trapphuset, men i samband med släckningsarbete och sanering revs taket. 

Som byggnadsminne omfattas teaterhuset av en rad skydd och för att det inte ska förvanskas, på något sätt, har länsstyrelsen varit inkopplad. 

– Dialogen med länsstyrelsen påbörjades redan första veckan. Det går bland annat inte att använda vilka material som helst, något vi varit tvungna att ha i åtanke, säger Daniel Ackermann, kommunikationsansvarig vid kommunala bolaget Norrevo.

31 oktober godkände länsstyrelsen Norrevos förslag som innebär att taket ska återuppbyggas som en rekonstruktion, med det befintliga taket på sydöstra trapphuset som förebild. Det innebär att byggnaden kommer att se ut som den gjorde innan branden. I beslutet skriver man att åtgärdsförslaget är väl genomarbetat med hänsyn till byggnadens höga kulturhistoriska värde. 

För verksamma i lokalen har hösten minst sagt varit annorlunda. Även om branden berört har verksamheten kunnat fortgå utan nämnvärd påverkan enligt Pia Kronqvist, som är vd för Scenkonstbolaget i Östergötland. Hon berättar om det stöd som riktats mot teatern efter branden. 

– En teater är en angelägenhet för alla – i hela Sverige. Det märker man när en sådan här sak händer, säger hon.

Norrevo räknar med att arbetet med att återställa teatern kommer avslutas i januari. Man har dessutom passat på att renovera andra delar av byggnaden som skadades i branden.

– Vi passar även på att återställa det vattenskadade trapphuset på ett mer korrekt sätt. Vi ser över färger och hur det kan göras bättre kopplat till det totala byggnadsminnet. Det är något vi inte hade prioriterat annars, säger Daniel Ackermann om byggnaden, som genom åren genomgått flera renoveringar innan den stämplades som byggnadsminne.

I juni planeras nästa renovering. Då är det Gycklaren, teaterns mingelyta och servering, som ska få sig ett ansiktslyft.

– Det ska bli en finare servering med bättre publiktillflöden och ökade möjlighet för att göra scenkonst på, säger Pia Kronqvist och påpekar att det är lyckosamt att det arbetet inte hann komma igång före branden.

Norrevo vet i nuläget inte vad slutnotan för att åtgärda skadorna landar på, men uppger att en stor del av kostnaden täcks av försäkringar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!