Davidsstjärnor klottrade på synagogan

Natten till söndag klottrades två gula davidsstjärnor på dörren till Norrköpings synagoga.

Norrköpings Synagoga utsattes för klotter natten till söndag.

Norrköpings Synagoga utsattes för klotter natten till söndag.

Foto: arkiv

Norrköpings kommun2019-11-10 21:05

Flera synagogor och judiska institutioner i Danmark, Norge och Sverige fick under natten davidsstjärnor uppsatta eller klottrade på sina fasader. Detta exakt 81 år efter Kristallnatten. Synagogan på Bråddgatan i Norrköping är en av de drabbade.

I Sverige drabbades, enligt Judiska församlingens Facebooksida, även synagogan i Helsingborg samt Bajit och Stora synagogan i Stockholm.

"Händelserna är polisanmälda och polisen kollar också av övriga institutioner och begravningsplatser. Vi vet ännu inte vem som ligger bakom", skriver Judiska församlingen på sin Facebooksida.

Under söndagen hade, enligt vakthavande befäl vid östgötapolisen, anmälan om Norrköpingsfallet ännu inte registrerats i Östergötland.

1978 blev synagogan på Bråddgatan ett byggnadsminne och den anses ha ett stort kulturhistoriskt värde. Någon aktiv församling finns dock inte längre i Norrköping och det bedrivs inte heller någon regelbunden verksamhet i synagogan. 

Natten till söndagen klottrades även gula davidsstjärnor på Östgöta Correspondentens entré i Linköping.

Öst Medias vd och publisher, Anna Lindberg, ser allvarligt på det inträffade.

– Det är ett oacceptabelt tilltag. Den här typen av attacker på media är ingenting att ta lättvindigt på. Vi tar det på allvar och fortsätter stå upp för det vi gör varje dag, säger Anna Lindberg.

Vad innebär det här?

– Det är svårt för mig att spekulera i. Jag kan bara markera att den här typen av markering inte är acceptabel i samhället.

Stjärnorna klottrades natten till den 10 november, samma datum som Kristallnatten inträffade 1938. Tror du att det kan finnas någon koppling?

–Det ligger inte långt bort att det finns en koppling, säger Anna Lindberg.

Även händelsen i Linköping är polisanmäld.

Kristallnatten är uppkallad efter det dygn mellan den 9 och 10 november 1938 då de våldsamma pogromerna mot judar i Tyskland kulminerade. Pogromerna iscensattes av nazister och utfördes av beväpnade grupper. 

Under förföljelserna dödades många judar eller tvingades begå självmord. Tusentals arresterades och fördes till koncentrationsläger, synagogor brändes ned och butiker vandaliserades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!