En vanlig plastpåse kan kosta upp till sju kronor när den nya påsskatten införs nästa år, enligt kanalen. Skattepåslaget uppges bli tre kronor per plastpåse av standardmodell och 30 öre för tunnare påsar som fruktpåsar och fryspåsar vid kassorna.

Målet är att Sverige ska nå EU:s mål om max 40 plastkassar per person och år.

– Vi tror att man påverkas av skattestyrmedel. Det gör ju att man funderar om man behöver en plastkasse eller om det finns andra sätt att transportera hem varorna, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TV4.

Artikelbild

| Daoud Jaber tycker att prisökningen på plastpåsar blir väl stor och hoppas att man samtidigt sänker priset på papperspåsar.

De flesta konsumenter som vi träffar utanför en matbutik på torsdagmorgonen i Norrköping är positiva till den nya påsskatten. En av dem är Vasse Asiks som kommer ut med en välfylld papperskasse.

– Det här är helt rätt. Man ser ju hur mycket plast som skräpar i naturen och förstör havsmiljön. Jag tror att det här blir effektivt. Folk tänker till när det påverkar den egna ekonomin, säger han.

– Men jag tycker samtidigt att butikerna ska erbjuda andra alternativ som är bättre för miljön. Kanske sänka priset på papperspåsar, fortsätter han.

Anders Rydén har med sig en liten ihoprullad plastpåse till butiken.

– Man ska ta med sig en påse. Det är bättre för plånboken och miljön, men jag tänker mest på miljön. Tidigare hade jag ett ställe i skärgården och man såg ju en del plast i vattnet, säger han.

Även Inger Gunnarsson tillhör dem som gör tummen upp för påsskatten och brukar ha med sig en egen påse.

– Det hade man alltid förr, när jag var barn. Det är en bra vana med tanke på miljön, tycker Inger Gunnarsson.

Mindre positiv är DaoudJaber som kommer släpande på två plastkassar. Han tycker att prisökningen låter lite väl kraftig.

– Det låter inte bra, säger han.

Beskattningen är en del av så kallad grön skatteväxling och väntas ge 2,9 miljarder till statskassan. Pengarna ska användas till sänkt skatt på arbete.

Exakt när skatten införs är ännu oklart.