FN:s Barnkonvention säger bland annat att alla barn har samma rättigheter, att barnets bästa alltid ska komma i första rummet och att varje barn har rätt att överleva och utvecklas.

– Nästa steg vore att upphöja Barnkonventionen till svensk lag, säger Anders Abrahamsson, som tillsammans med sonen Mika och Karin Johansson tittar på alla lyktorna denna söndagseftermiddag.

Mika är bara 2,5 år så han vet inget om Barnkonventionen ännu.

Artikelbild

| Tvärs över Holmentorget bildade tusentals lyktor en regnbåge för Barnkonventionen.

– Men det är viktigt att barn får veta tidigt vad de har för rättigheter och skyldigheter. Vet barn det kan de säga ifrån när de blir större också, säger Karin Johansson och tror att det kan vara ett sätt att slippa behovet av kampanjer som #Metoo i framtiden.

Det här är tredje året som Barnkonventionens dag firas med lykttändning i Norrköping och det är ett samarbete mellan olika verksamheter i kommunen och Norrköpings symfoniorkester. I år har barn, mest på förskolorna, målat mellan 6 000 och 7 000 lyktor så det tar en stund att tända alla, trots att många hjälps åt.

David Almlöv kommer inte ihåg vilken färg han målade på sin lykta, men kanske var det något guldigt. Hans storasyster Astrid tycker det är fint att lyktorna bildar en regnbåge.

Mamma Karin Almlöv berättar att hon brukar prata med barnen om att allt inte är bra i Sverige.

Artikelbild

| Isak Tekman fick leta en stund innan han hittade lyktan som han hade målat.

– Men vi brukar också prata om att Sverige är det bästa landet i världen att vara flicka i, säger hon.

Inne i Värmekyrkan ska det bli underhållning bland annat med barn från Norrköpings förskolor och skolor och musiker från Symfoniorkestern.