Det var den 24 januari som polisen larmades till ett lägenhetshus i Vilbergen. Där påträffades 86-åringens sambo med allvarliga skärskador. 86-åringen greps på platsen och hans sambo fördes till sjukhus i ambulans.

Enligt en rättsläkare som konsulterats hade en kniv, eller ett knivliknande föremål, huggits fem–sex centimeter in i hennes rygg så att den ena lungan kollapsade. Hon hade även omfattande skador i ansiktet och på händerna.

– Om hon inte hade fått vård snabbt så hade det varit stor risk att hon hade avlidit, uppgav rättsläkaren.

Norrköpings tingsrätt dömde 86-åringen för försök till mord i maj. Straffvärdet bedömdes vara åtta års fängelse, men påföljden bestämdes till fem år. Detta motiverades med att ett längre fängelsestraff skulle riskera att drabba 86-åringen "osedvanligt hårt”.

Domen överklagades till Göta hovrätt. Där yrkade 86-åringen på att han i första hand skulle frikännas, medan åklagaren ville se ett hårdare straff.

I sin dom slår hovrätten fast att 86-åringen är "frisk och i god form". Straffvärdet bedömdes vara nio års fängelse, men detta sänktes till sex år med åldern som anledning.

Vad det gäller skadeståndet ändras inte beloppet som fastställdes i tingsrättens dom. Det innebär att 86-åringen ska betala 140 000 kronor till sin före detta sambo.

Han kommer att vara fortsatt häktad tills det fängelsestraffet får verkställas.