Orsaken är obekräftad. Men polisen har, enligt presstalesperson Åsa Willsund, ändå upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet. Detta efter uppgifter om att det ska ha pågått avverkning i området. Ett samband kan inte uteslutas, men det finns ännu ingen misstänkt.

Vattenbombningen blev både snabb och effektiv. Från 09.30 på morgon och med två minuters mellanrum kunde 2000 liter åt gången släppas över brandhärdarna. Och vattnet fanns tursamt nog alldeles bredvid, i Tikhyttesjön.

Petter Malmberg förde under natten yttre befäl över ett 30-tal brandmän från Motala, Tjällmo och Borensberg. På plats insåg man snart att branden var flera gånger så omfattande än vad som först antagits.

– Men vi hade tur med vinden, det blåste knappt något i natt och därför kunde vi begränsa spridningen. Det var aldrig någon fara för någon bebyggelse. Men enligt SMHI kan vinden tillta igen framåt kvällen så det vore bra om vi kunde snabba på släckningen, sammanfattade Petter Malmberg just som vattenbombningen inletts.

Kollegan Magnus Brodén tog över befälet för dagskiftet och behöll en styrka på 12-15 man. Han berömde nattens arbete, vilket även inbegrep lantbrukare från trakten som hjälpt till med att vattenbegjuta de begränsningslinjer som upprättades. Dessutom var det nu försörjt med slang runt hela det drabbade området.

Den brandhärjade skogen ägs av flera personer. Några av dem kom till räddningstjänstens ledningsplats för att orientera sig om läget. De ansåg sig då ännu ha för lite information för att kunna ge några kommenterar. Förutom att rikta ett tack till alla som på olika sätt hjälpt till med släckningen. Här kan även nämnas ett Facebook-upprop i Tjällmo som ledde till att det levererades mackor och fika till släckningsmanskapet.

Larmet kom vid 16.45-tiden på måndagseftermiddagen. Fem minuter senare var deltidskåren i Tjällmo redan på väg och hade sedan bara några minuter fram till Tidingshyttan.

Artikelbild

| Räddningstjänsten fortsätter jobba med glödbränder. 

Martin Johansson deltog under nattens arbete:

– Fick vi bara fram slang så kunde vi släcka av ganska mycket, men det var samtidigt svårjobbat i mörkret, berättar han.

Artikelbild

| Helikoptrar har kämpat mot branden vid Tjällmo under veckan.

Hur lång tid det fortsatta släckningsarbetet tar är svårt att säga.

– Minst något dygn till, siade Magnus Brodén vid 11-tiden. Under dagen har vi inget gratis längre, lufttemperaturen stiger och vinden kan tillta.