Larmet om branden kom vid 16.45 på måndagseftermiddagen. Närmsta grannar är familjen Bäckstrand i Lilla Yxhult.

– Vi ser ganska mycket gråvit, vit rök över skogen, det är nog en kilometer bort som det brinner. Vinden ligger inte på åt vårt håll, så än så länge känns det inte så oroligt, det är ganska lugnt, sade Bo Bäckstrand på måndagskvällen.

I Lilla Yxhults by finns sex bostadshus.

Artikelbild

| TJÄLLMO 20190422 Skogsbrand i Tjällmo. Foto Jeppe Gustafsson

– Men än så länge har inte Räddningstjänsten pratat med oss. De står här nedanför med sina bilar och pumpar vatten.

Räddningstjänsten arbetar med att begränsa branden och lägger ut slang för vattentransport. Branden omges, enligt Räddningstjänsten, av oländig terräng som försvårar släckningsarbetet. Elden spred sig på måndagskvällen snabbt mellan trädtopparna.

- Vi har gjort upp en plan och har tagit in extrafolk så att de som arbetar med släckningen kan få vila också. Vi begränsas väldigt mycket av mörkret och det är förenat med ganska stora risker att släcka skogsbränder under natten, säger Daniel Agerhult, inre befäl Räddningstjänsten Östra Götaland.

För att undvika att utsätta brandmännen för fara har man satt upp en så kallad begränsningslinje, där branden inte ska komma förbi, utanför området med störst risker för skador. Precis innan midnatt var branden inte under kontroll. 

Artikelbild

| TJÄLLMO 20190422 Skogsbrand i Tjällmo. Foto Jeppe Gustafsson

- Vi kan inte ha personal på plats där det redan brunnit och det området är därför inte under kontroll. Där kan träd falla helt ljudlöst och det är jättefarligt, säger Daniel Agerhult.

Vid 19.30 begärde Räddningstjänsten förstärkning från Försvarsmakten.

Artikelbild

| TJÄLLMO 20190422 Skogsbrand i Tjällmo. Foto Jeppe Gustafsson

– Förhoppningsvis får vi hjälp av en helikopter snart, som både ska vattenbomba och hjälpa oss med överblicka av branden. Det är svår terräng, så för att kunna se ordentligt behöver man komma från luften, säger Daniel Agerhult.

Lasse Jansson, informationsansvarig vid Helikopterflottiljen vid Malmslätt, bekräftade vid klockan 20.30 att de ska hjälpa till med helikoptrar. Under kvällen stöttade försvaret med en helikopter.

- En räddningsledare flög med för att kartlägga branden, säger Daniel Agerhult.

Förhoppningarna om en vattenbombande helikopter brast när försvaret visade sig sakna rätt besättning till vattentunnan som helikoptrarna använder.

Artikelbild

- Det gick inte att ordna på så kort varsel men vi får hjälp med att kartlägga branden från luften, säger Daniel Agerhult. 

Under natten arbetade totalt 40 brandmän från bland annat Motala, Tjällmo och Borensberg, med släckningen.

Artikelbild

– Vi har gjort ett personalbyte under morgonen. Vi har fått in ny, utvilad personal, säger Christian Lind, inre befäl vid räddningstjänsten.

Klockan 08.30 lyfte försvaret med en helikopter för att bidra med vattenbombning.

Artikelbild

– Branden är fortfarade inte under kontroll, säger Christian Lind.

Texten kommer att uppdateras.