När Mats Danielsson hade jobbat nästan 30 år inom IT-branschen, som bland annat servicedirektör och supportdirektör, och börjat knuffa på 50 funderade han på att sadla om.

– I samband med det så gick jag in på min ICA-butiken på Södermalm, till Steffe i delikatessdisken, berättar Mats Danielsson.

Steffe kom att lämna ett dåligt besked som skulle omvandlas till något gott. Beskedet var att Vadstenakräftorna – Mats favoritkräftor – skulle försvinna. Mats Danielsson berättar:

Artikelbild

| Mats Danielsson berättar att de säljer allt mellan 20 och 50 kilo kräftor om dagen på kokeriet. Det är många semesterfirare som stannar till med husbilen.

– Steffe sa: ”Nu är det slut på Vadstenakräftorna vet du, för nu ska Olavi Peldan gå i pension”, Mats Danielsson fortsätter:

– Det var då det gick upp för mig: ”Yes! Det är ju det jag ska göra!”

Och resten är – så att säga – historia.

En tid senare hade Mats Danielsson köpt kräftkokeriet och börjat sin upplärningsperiod på plats tillsammans med förre ägaren.

Artikelbild

| Mats Danielsson har två storlekar på kokkärlen, det är 50 liter och 200 liter. i 50-literkärlen kokas mellan 400 och 450 kräftor. De hälls i i omgångar för att inte vattnet ska kylas och kräftan då lida.

Mats berättar att det är ett väldigt varierande arbete, särskilt i början då det fanns en del renoveringar och liknande att utföra:

– Man är inköpare, ordermottagare, säljare. Kokare och sorterare är jag ju också. Jag gör ju egentligen alla moment här. Första månaden var jag byggarbetare också.

Artikelbild

| Det krävs rätt temperatur på vattnet, rätt antal minuter i vattnet, rätt kräfta och rätt ingredienser för att göra succé.

Den här sommaren är Mats tredje på kokeriet, det är också nu som det börjar flyta på utan några större besvär. Han berättar att han nu är mer förberedd på hur en säsong ser ut och behöver inte stå utan ingredienser.

– Portern tog slut hos leverantören förra året, då var jag runt på alla stormarknader i Östergötland för att köpa till produktionen. Så det var nog helt slut på porter i de flesta butiker i Östergötland förra året, berättar Mats Danielsson skrattande.

Artikelbild

| Krätfkokeriet är inhyst i en gammal foderfabrik. Vägg i vägg har det spelats teater under sommaren.

För att koka de allra godaste kräftorna ska man ha koll på koktiden och förhållandet ingredienserna emellan, berättar Mats Danielsson. Han berättar vidare att hans hemliga recept är vatten, salt, socker, porter och dill och kärlek till kräftorna.

– Men hur mycket, det får ni inte veta, säger han.

En sak han kan berätta är att varje år använder han omkring fyra ton dill för att koka kräftor. Totalt säljer Mats Danielsson omkring 40 ton kräftor per år. Kräftorna kommer från Vättern uteslutande och dill köper man från en odlare i Vadstena.

Under högsäsong kan företaget Klosterdelikatesser behöva ha ungefär tio personer säsongsanställda, anställda året runt är bara Mats Danielsson själv. Men han har ambitioner att bredda sig och börja koka hummer, havskräfta och krabba under lågsäsongen, och då kan det kanske bli tal om att anställa fler.