Dåliga munnar fick dem att öppna ny klinik

För många är husdjur som egna barn, men få borstar deras tänder. Munvård på fyrbenta är dock numera en fråga i Mantorp som har fått sin första smådjursklinik.

Linda Samuelsson Bäckgren och Emma Fuxin hjälps åt för att söva morgonens första patient.

Linda Samuelsson Bäckgren och Emma Fuxin hjälps åt för att söva morgonens första patient.

Foto: Julia Djerf

Mantorp2019-11-10 20:00

– Trycket är högt. Vi visste att det fanns ett behov av tandåtgärder och att andra ställen hade svårt att hinna med, säger Linda Billehag som sen i juli smygstartat den nya kliniken tillsammans med Linda Samuelsson Bäckgren. Båda är djursjukskötare med bakgrund hos de stora djursjukhusen i Linköping. Efter att ha sett hur utsatt ett djur kan vara genom dålig munstatus bestämde de sig för att starta eget. Mantorp saknade något liknande och blev därmed platsen.

Dagens lurviga patienter har precis anlänt till lokalerna som hyrs av plåtverkstan intill. Här var tidigare klädbutik och lager, men sen några månader är det en mottagning för smådjur, främst hundar och katter. Mellan medicinering på yorkshireblandningen Sigge och morgonkaffe susar Linda och Linda runt tillsammans med veterinären Emma Fuxin och förbereder dagen.

– Mycket munvård blir det och ibland kan jag stå och drömma "tänk om jag fick kastrera en honkatt idag", skämtar Emma som samtidigt menar att en mindre klinik också innebär en stor skillnad för henne som veterinär.

– Det är skönt att inte jobba nånstans där det trycks in patienter eller ska finnas en stor vinst. Här kan jag gå hem och känna att jag har hunnit med det jag ska.

Sigge somnar snabbt. Efter en koll i munnen står det klart att nästan alla tänder måste bort och sen går det undan. En efter en ryker gaddarna och snart sys tandköttet ihop. Olika former av tandåtgärder är trions stora nisch, men också operationer som kastreringar, borttagning av knölar och vaccineringar utförs.

– Vi har inte varit oroliga alls faktiskt, vi gör ju det vi är bra på och då kan det bara bli bra, skrattar Linda Samuelsson Bäckgren självsäkert.

Medvetenheten hos djurägare kring att ta hand om sina djur bättre har ökat, anser de.

– Förr tittade man in i munnen och konstaterade att "ja, det ser äckligt ut", sen var det inte mer med det, säger Emma.

– För några år sen skrattade folk när jag frågade om de borstade tänderna på sina hundar och katter. Nu är det fler som borstar och som vet att det finns pengar att spara där.

Men trots stor efterfrågan på deras tjänster finns inga ambitioner att bli stora för att ta in fler patienter, möjligen för att i så fall förlänga öppettiderna. Eller för att investera i ett ultraljud och en stor röntgen för att kunna genomföra kejsarsnitt.

Djuren är som små barn. Här får hunden Sigge små strumpor så att han inte ska frysa om tassarna.
Djuren är som små barn. Här får hunden Sigge små strumpor så att han inte ska frysa om tassarna.
Karta: Möllersbrunnsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!