Utredning om fallolyckan läggs ned

Åklagaren lägger ned brottsutredningen efter den allvarliga fallolyckan på Gärstad. Inblandade personer minns inget av händelsen.

I en av Gärstadverkets avfallsbunkrar jobbade den skadade mannen och en kollega med saneringsarbeten när olyckan inträffade. Efteråt har de inga minnen av olyckan, enligt förhör.

I en av Gärstadverkets avfallsbunkrar jobbade den skadade mannen och en kollega med saneringsarbeten när olyckan inträffade. Efteråt har de inga minnen av olyckan, enligt förhör.

Foto: Ulrik Svedin

Linköpings kommun2019-10-21 12:00

– Jag har kommit fram till att vi inte kan få veta vad som har inträffat. I förhör med dem som kan veta någonting har det framkommit att de inte minns, säger åklagare Bengt Svensson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, och förundersökningsledare i brottsutredningen efter fallolyckan.

Under utredningen om misstänkt arbetsmiljöbrott har det visat sig att den skadade mannen och en kollega till honom befann sig på en plats där de enligt arbetsorder inte skulle vara. Varför de befann sig där har inte gått att få svar på i polisförhör.

Vid olyckan som inträffade i augusti på Tekniska verkens anläggning Gärstad arbetade två personer från ett saneringsföretag på uppdrag av Tekniska verken vid en avfallsbunker där sopor förbränns. Bunkern har gångar uppe i taket och gripklor som kan köras och firas ned för att lyfta sopor till förbränning. Rälsar och kranar skulle spolas rena.

Åklagare Bengt Svensson säger att vissa arbetsuppgifter var beställda av arbetsledare. När arbetsuppgifter i ordern var färdiga tog sig arbetarna an andra uppgifter på hög höjd, som inte var beställda.

– De skulle inte befinna sig där olyckan inträffade men de kan inte minnas och berätta varför de var där, säger Bengt Svensson.

Ingen annan fanns i närheten då olyckan inträffade. Den skadade mannen föll ned på asfalt och troligen också på en gripklo för sopor som stod parkerad på marken.

Efter olyckan startade även Arbetsmiljöverket en utredning om misstänkt brott mot arbetsmiljölagstiftningen. Utredningen har avslöjat att saneringsföretaget har brister i sina rutiner för riskfyllda arbetsuppdrag. Arbetsmiljöverket kräver att företaget inom tre veckor tar fram rutiner som garanterar att riskfyllt arbete beordras skriftligt och att arbetstagare förstår risker och vidtar skyddsåtgärder.

Men bristerna hade inte direkt inverkan vid fallolyckan, enligt Arbetsmiljöverkets utredare Bo Knutsson.

– Arbetsordern som vi upptäckt bristen i under utredningen var avklarad innan själva olyckan skedde, säger han.

Saneringsföretagets vd säger att han inte tagit del av detaljer i åklagarens beslut om att lägga ned förundersökningen och därför inte kan kommentera den.

– Jag kan bara säga att det är skönt att de inte hittade något under sin utredning, säger han.

Han vill inte kommentera Arbetsmiljöverkets kritik mot företagets bristande rutiner eftersom ärendet är pågående.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!