Nästa fredag, den 10 augusti, inleds det allmänna kräftfisket i Vättern. Under fem helger framåt tillåts allmänheten fiska kräftor - så länge man följer fiskereglerna. I år satsar länsstyrelserna runt Vättern extra stort på att komma åt kräftfiskets återkommande baksida: tjuvfisket.

– I år gör vi en gemensam insats med polis och Skattemyndigheten, vi måste helt enkelt komma tillrätta med de här problemen nu, säger Jörgen Dahlin, länsfiskekonsulent i Östergötland. Polisen kommer att ha en ökad bevakning ute på sjön och på de platser där kräftfiskare brukar gå iland.

– Varje fiskare har en viss kvot kräftor som den får ta upp, fortsätter Jörgen Dahlin. Det är ditt ansvar att inte fiska mer än vad du får och även ditt ansvar att ta reda på vilka regler som gäller.

Att involvera Skattemyndigheten handlar om att försvåra tjuvfisket även i försäljningsledet, berättar Anton Halldén, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Jönköping som har samordningsansvar för fisket i Vättern.

– Det går att sälja kräftor hur lätt som helst och det ökar ju attraktiviteten med tjuvfiske, säger Anton Halldén. I år har Skattemyndigheten nappat på att bedriva tillsyn av köparna för att strama åt möjligheten att köpa tjuvfiskade kräftor på en svart marknad.

Som vi tidigare rapporterat om har länsstyrelserna i år även fått tillåtelse att använda en undervattensdrönare i jakten på olovlig utrustning som inte syns från ytan.

Fotnot: På svenskafiskeregler.se kan du uppdatera dig om vilka regler som gäller där du fiskar.