Mannen åtalades för flera liknande fall, men Linköpings tingsrätt anser att det endast är bevisat i tre av dem. Redaktionen har tidigare rapporterat om att snarlika brott har begåtts i Askersund, Västervik, Gamleby, Linköping (Ljungsbro) Norrtälje, Hjo och Töreboda. Även i Uppland har liknande brott anmälts. Det finns också vittnesuppgifter om att flera personer ska vara inblandade. 20-åringen uppger i förhör att det handlar om fem personer och att någon annan varit drivande.

Mannen har erkänt tre fall som gått till på följande sätt:

Genom att först ringa till personer, företrädesvis äldre kvinnor, och uppge någon typ av ärende, har man etablerat kontakt inför ett besök. Ärendet handlar om en inspektion av brandvarnare. Efter att ha "testat" brandvarnaren har mannen begärt en mindre betalning. Exempelvis 29 eller 49 kronor – med hjälp av en kortläsare. Mannen har memorerat kortkoden. Sedan har han hittat på en ursäkt, som att kortläsarens batterier är slut och att han bara ska hämta nya i bilen. Därefter har han avvikit.

Artikelbild

Mannen har kunnat knytas till de tre fallen, bland annat genom fingeravtryck i lägenheten och genom att polisen har följt hans mobiltelefons aktivitet. Han är också identifierad med hjälp av fotokonfronation. En målsägande uppgav att mannen var extremt lik en känd engelsk skådespelare. Under rättegången visade åklagaren därför upp ett fotografi av skådespelaren, varpå rätten noterade att det fanns en "uppenbar likhet" med 20-åringen.

Rätten konstaterar att mannen ha varit inne i fler lägenheter. Men väljer i några fall att ogilla åtalspunkten grovt bedrägeri med hänvisning till att det inte går att styrka brott. Rätten noterar också att åklagaren inte har gjort gällande något ansvar för medhjälp till brott i de här fallen. 20-åringen hävdar att han missbrukade droger under den här tiden och kom i kontakt med en grupp på cirka fem personer som begår den här typen av brott. Han fick drogor och lite pengar för att hjälpa gruppen att begå brott. Han erkänner brott och att han varit inne i cirka fem lägenheter som han inte kan peka ut. Att hans telefon är inblandad beror enligt 20-åringen på att de andra i gruppen har använt den för att ringa upp de drabbade målsägandena. Polisen har kunnat följa telefonens aktivitet även om kontantkortet har bytts ut.

Mannen har även gjort sig skyldig till stöld av en moped. Han nappade på en annons, testade mopeden och försvann med den. Till sitt försvar säger han att det var bedrägeri-gänget på fem personer som bad honom att stjäla mopeden. Därtill döms mannen också för olaga hot, misshandel, ringa narkotikabrott och olovlig körning. Han har en tidigare fängelsedom mot sig och döms nu till ett år och fyra månaders fängelse.