Efter sommar blir det höst även för jorden. En bra tid för vila och återhämtning. Egentligen är det bara om man har mycket rotogräs som man behöver höstgräva, ogräset måste bort. Annars är det bättre att låta bli och i stället täcka med organiskt material.

Jorden behöver matas hela tiden. Lägg på gräsklipp och kvistar, löv och pinnar och se till att hålla jorden täckt. Det mår den absolut bäst av, säger Håkan Wallander som är professor i markbiologi och författare till flera böcker om jord.

Jämför med naturen

Artikelbild

| Låt jorden vila under hösten och täck den med gräsklipp och annat organiskt material.

Begreppet höstgrävning lever kvar hos många som ett måste. Många tycker att det ser snyggt ut med öppen jord och nygrävda rabatter på hösten och har svårt att se skönheten i täckt jord.

Men du ser ju aldrig bar jord ute i naturen. Jag tycker att det är fult med öppen jord. Man ska tänka på jorden som vår hud, den behöver skyddas.

Solskyddsfaktor och långärmat på helt enkelt.

Det handlar mycket om att ändra attityd. Att komma bort från det perfekta och inte vara så pedantisk i sin trädgård, tycker Håkan.

Artikelbild

| I en pallkrage kan man skapa en jordfabrik med hjälp av näringsrik bokashikompost. Täckodlar man fabriken mår den extra bra.

Täckmaterial

I sin egen trädgård använder han häckklipp och lägger ut i rabatterna. Det täckande materialet får ligga till våren, då städar han försiktigt.

Artikelbild

| Låt spaden stå och täck jorden i stället för att höstgräva.

För den som inte är självförsörjande på jord kan köpejord vara ett komplement. Om den egna komposten inte räcker till kan den drygas ut med någon säck från butiken.

Fast bäst är förstås att göra egen jord, säger Håkan Wallander.