Iain Anderson får allt som oftast bokstavera sitt namn när andra ska skriva det. Namnet är att arv från den skotska släkten.

– Vi bodde i Barnsley, Yorkshire i England tills jag var sex år. Då hade pappa fått ett jobberbjudande från, ja det hette nog Asea Stal på den tiden. Så vi lämnade helt enkelt England och flyttade till Finspång, berättar Iain.

Av både England och flytten har Iain bara vaga minnen kvar. Men han minns att de på flyget över tränade på svenska från ett lexikon.

Artikelbild

| När han först såg huset utifrån blev Iain lite avsräckt. Men när han klev in berättar han att han blev kär direkt.

– Mina föräldrar har berättat att jag och min bror var extremt tystlåtna när vi kom hit. Vi sa inte ett ord på dagis eller i skolan men efter ett par månader så, helt plötsligt, började vi att prata svenska. Viggestorp var ett perfekt ställe att växa upp i. Det var nära till vännerna, skolan fanns i området och allting var väldigt enkelt. Men när jag blev tonåring så började det att klia i mig att komma bort.

Iain började studera på annan ort men återkom då han bara varit tjänstledig från jobbet på Siemens. Efter ett par flyttar befann han sig i Norrköping.

– Jag kom aldrig riktigt överrens med Norrköping. Det är en fin stad men jag trivdes inte helt med folket och stämningen. Jag kan känna att man försökte vara lite bättre än vad man egentligen är och generellt kanske är olyckligare än vad man låtsas om.

Tvåan i Norrköping kändes inte lika rolig längre. Iain började leta efter ett projekt och hittade ett i Lotorp.

Artikelbild

| Iain Anderson gillar att cykla mountainbike och att köra enduro. Skogarna runt Lotorp är en av anledningar till att det är just här han vill bo.

– Ja, det var kanske inte helt genomtänkt men droppen kom i somras när lägenheten blev alldels för varm. Nu fick jag två hus i Lotorp för samma värde som tvåan i Norrköping och det är så otroligt skönt att ha natur utanför fönstret i stället för shopping, säger Iain som flyttade in i huset i mitten på december.

Både boningshuset och gästhuset på tomten ska renoveras. Han börjar med nedervåningen i huset som ska bli hans hem. Övervåningen tänker han hyra ut. Men även sådant som dränering och upprustning av fasaden finns i planeringen. Allt, både framgångar och tillbakaslag, dokumenteras på instagramkontot "renovation4dummians".

Artikelbild

| "Allt man behöver finns i Lotorp. Kanske inte allt som man vill ha, men allt man behöver", säger Iain.

– Det är klart att det kommer att komma nätter framöver då jag ligger vaken och svär över att jag har tagit på mig det här projektet själv. Men att misslyckas existerar inte - och skulle jag göra det så spelar det ingen roll. Det är ändå mitt.