V-politikern får ny roll i Göta hovrätt

Snart får Lilibet Gustafsson (V) stor nytta av sitt intresse för juridik. Inom kort utses hon till nämndeman i Göta hovrätt.

Lilibet Gustafsson (V) tar snart plats som nämndeman i Göta hovrätt.

Lilibet Gustafsson (V) tar snart plats som nämndeman i Göta hovrätt.

Foto: NT

Finspång2019-09-22 17:00

– Det känns jätteroligt att få det här förtroendet av mitt parti. Och då handlar det om hela Vänsterpartiet i Östergötland, säger hon. 

Rent formellt är Lilibet Gustafsson, som bor i Finspång, dock inte vald än. Det sker på regionfullmäktige i Linköping den 2 oktober. Då utses även nämndemän till kammarrätten och förvaltningsrätten.  

– Det är ju de politiska partierna som utser nämndemän Sverige. Man behöver inte vara medlem i ett parti, men det är partierna som hanterar det, förtydligar Lilibet Gustafsson.

Som nämndeman representerar det svenska folket i domstolarna och uppgiften är att tillsammans med juristdomare avgöra mål och ärenden.  

Lilibet Gustafsson har sedan länge ett stort intresse för juridik och läste ett år på juristlinjen när hon var yngre. Därför tog hon chansen att anmäla sitt intresse för att nu således bli nämndeman i Göta hovrätt, som ligger i Jönköping.

Den är en av sex  hovrätter i Sverige och den främsta uppgiften är att pröva mål och ärenden som överklagats i tingsrätten 

– Jag tycker att det är väldigt intressant att se hur lagstiftningen används i praktiken. Hur var det tänkt och om det blev så i verkligheten? tillägger Lilibet.

De som väljs till nämndemän kommer att få genomgå en utbildning och uppdraget är på fyra år, med start vid årsskiftet.

– Jag vet inte exakt hur många gånger jag kommer att bli inkallad per år. Men det ska bli väldigt kul. Jag är en juridiknörd, konstaterar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!